Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Laura Sànchez

Laura Sànchez

Observo el món a través de la fotografia, el visc a través del teatre i el somio a través de la literatura.

Opinió

Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus

Aquesta nit (19 de juliol de 2019) se celebrarà la baixada de falles a Taüll, que juntament amb les de Llesp, el pròxim dissabte 27, són les últimes falles de l’estiu. Aquesta festa tradicional és una de les celebracions amb foc més antigues, documentades des del segle XI, i s’han dut a terme al llarg de la història amb la intenció de propiciar les collites i espantar els mals esperits. La celebració segueix el mateix patró en molts municipis: el descens des d’una muntanya amb la falla, la rebuda a la plaça amb música i danses tradicionals i la foguera final. Tot i això, es troben variacions locals i també una gran varietat de tipologies de falles fent que cada poble tingui la seva baixada de falles diferent i genuïna. 

La Unesco va declarar, al 2015, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat les "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus”, que, a més de les falles, també inclouen els haros i els brandons. Aquestes festes de foc se celebren en 63 municipis de Catalunya, França, Andorra i Aragó pels volts de la revetlla de Sant Joan, menys la Fia-Faia de Bagà i la de Sant Julià de Cerdanyola, que se celebren durant la nit de Nadal.

L’impacte que té la festivitat de les falles sobre l’entorn i el mercat és positiu, ja que ajuda a ampliar el turisme més enllà dels mesos d’hivern pel reclam dels esports de neu. En l’àmbit de l’entorn, es motiva la visita als municipis veïns i el gaudi del seu patrimoni arquitectònic i artístic. En l’àmbit de mercat, es millora l’economia del sector de la restauració i del comerç local.

Un punt negatiu que cal remarcar és la massificació de les festes. Com a exemple, l’any passat, Pont de Suert i Vilaller van registrar prop de 400 fallaires respectivament. Enguany, Durro iniciava la temporada de baixada de falles amb més de 200 fallaires, entre infants i adults. El problema de la massificació s’hauria de regular per les entitats que gestionen el patrimoni, tal com ja ho ha fet l’Ajuntament de Boí aquest any, acotant el nombre màxim de fallaires en 150, entre veïns del poble, empadronats a la Vall i titulars de segones residències.

El tema del turisme de masses és propiciat per un augment de difusió de l’activitat cultural, en part a causa de la declaració de la Unesco. Formar part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat és un mitjà per recuperar, protegir i fer difusió de tradicions que s’havien perdut, per exemple, el cas d’Alòs d’Isil, on les falles es van recuperar al 2014, just un any abans de la declaració. Malgrat que a Catalunya hi ha moltes manifestacions culturals que es mereixen aquest títol, actualment sols n’hi ha tres que l’han aconseguit: la Patum de Berga (al 2005), els castells (al 2010) i les festes del foc del solstici dels Pirineus (al 2015).

Participeu i gaudiu de les activitats culturals, perquè d’aquesta manera mantindrem vives les nostres tradicions.

Bon estiu!

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat