Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Ramon Pedrós

Ramon Pedrós

Periodista.

Opinió

Democràcia o tirania? (i la investidura)

M'ha cridat l'atenció el tuit d'una nordamericana, àvia per la República ("californiana de naixement, catalana d'adopció"), retuitejat per la Bea Talegón, que venia a considerar el president a l'exili, Carles Puigdemont, el personatge clau de l'actualitat europea. I això, per què?

Alison Trembly contesta amb espectacular lucidesa:

-El seu destí marcarà un punt d'inflexió per Europa: o la democràcia o la tirania.

Per poder afirmar això, cal dir que la senyora Trembly sap molt bé dues coses: que no es tracta només del destí d'un home sol, sinó del de tots els europeus, i que a partir d'aquesta setmana s'engega un gegantí debat jurídic a escala continental que pot acabar reforçant la democràcia i el projecte europeus o mutilant per sempre l'ambició fundacional de la UE.

De fet, aquests dies ja hem sentit veus capficades a voler fer arribar al Tribunal de Justícia de la UE, de Luxemburg, els arguments del Govern espanyol per tal de justificar la repressió contra el procés independentista: el cas català podria obrir les reclamacions territorials, desestabilitzar uns quants Estats i en conseqüència dinamitar Europa. 

Una al·legació que no és jurídica sinó que respon a consideracions i interessos estrictament polítics. El dret i la raó dels valors humans i socials corren el risc de caure sacrificats a la conjuntura política i la imposició d'un grup d'Estats.

El nous membres del Parlament Europeu han de saber que aquest no és el disseny que van configurar els pares històrics del gran projecte comunitari. 

Així, el cas català, i més en concret l'elecció de diversos exiliats i d'un pres polític catalans com a eurodiputats, fa que Europa afronti ara la magnífica oportunitat de reafirmar si vol continuar fent-se sobre la base del veto, la mirada curta i la conveniència dels quatre grans, o bé opta de manera decidida per reforçar la democràcia, respectar els drets i protegir les llibertats.

D'aquesta manera, l'Alison Trembly tenia raó: el destí de Puigdemont marcarà si Europa s'inclina per la democràcia o la tirania.

I no voldria deixar d’afegir un apunt final:

Encara tenim líders polítics a l'exili i a la presó. La sentència del Tribunal Suprem espanyol s'albira duríssima per tal d'escarmentar Catalunya (com abans es deia que calia bombardejar Barcelona cada 50 anys). El PSOE no ha demanat perdó per la imposició del 155 i avisa, ells també, que ho tornaria a fer. La pregunta és: tenim la ment i l’esperit tan colonitzats que encara ens podem plantejar facilitar a canvi de res la investidura de Pedro Sánchez?

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat