Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Laura Sànchez

Laura Sànchez

Observo el món a través de la fotografia, el visc a través del teatre i el somio a través de la literatura.

Opinió

Museu de Lleida. Premi Nacional de Cultura 2019

Aquest any el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha premiat el Museu de Lleida per la seva col·lecció, que acull art de diverses disciplines procedents majoritàriament de l’antic Museu d’Antiguitats (1868) i del Museu Diocesà (1893). Els altres premiats han estat l’editora i traductora Maria Bohigas, l’escriptor Jaume Cabré, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Federació d’Ateneus de Catalunya, la Fira d’Espectacles Literaris Litterarum Móra d’Ebre, la historiadora de l'art i ambaixadora a la Catalunya Nord de l'art català d'avantguarda Josefina Matamoros, la pianista Clara Peya, l’escultor Josep Ponsatí i la xef Carme Ruscalleda.

El Museu de Lleida també ha estat premiat pel seu projecte educatiu, que engloba diferents programes dissenyats i adaptats per totes les edats, posant una atenció especial a complementar el currículum escolar. El museu es converteix en un espai d’intercanvi d’experiències educatives que ajuden a crear una comunitat cultural activa. El projecte no està sols focalitzat en l’àrea de l’art, sinó que també inclou més itineraris temàtics que treballen altres àmbits com la història, l’arqueologia, l’etnografia, les ciències, la tecnologia i la literatura. Per tal de millorar l’experiència, el servei educatiu disposa d’un gran ventall de material didàctic. El material que s’utilitza en totes les visites és de tipus fungible, com fotografies, planells, dibuixos, raspallets d’excavacions, roba de l’època, etc. La manipulació d’aquests materials facilita la identificació d’allò que s’està explicant, és a dir, és una contextualització de l’aprenentatge in situ.  A més, el servei educatiu proporciona unes activitats dissenyades específicament per fer un treball a l’aula previ i posterior a la visita per tal que els continguts siguin més propers per a l’alumne.

És important que la cultura vagi estretament lligada amb l’educació per millorar el desenvolupament cognitiu de les persones. Tot i això, no sempre es prioritza aquest vincle entre la llista d’accions en les entitats culturals. Molt sovint es tracta la cultura com un producte de mercat, on nosaltres prenem el rol de consumidors. Aquesta perspectiva s’utilitza per vendre la cultura com un producte atractiu de cara al turisme, el qual és un dels principals impulsors de l’economia a tot el país. La mercantilització de la cultura pot crear una estandardització d’aquesta i competències negatives entre municipis. 

Tornant als premis de cultura del CoNCA, he observat en edicions anteriors que hi ha pocs premiats de les comarques lleidatanes. Cal destacar el premi atorgat al Centre de Titelles al 2018 i al festival de cinema audiovisual Animac al 2009. Tot i tenir lleidatans amb carreres de creació artística extraordinàries, encara no se’ls ha reconegut la trajectòria en aquests premis. 

I parlant de reconeixements, vull felicitar des d’aquí els alumnes de l’institut d’Alpicat que han publicat un llibre sobre dones de les comarques de Lleida amb una trajectòria professional rellevant i que destaquen per la seva singularitat, empenta, creativitat i iniciativa. El llibre porta per títol Dones de llibre. Lleidatanes que ens inspiren i està editat per Mosaics Llibres. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat