Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Laura Sànchez

Laura Sànchez

Observo el món a través de la fotografia, el visc a través del teatre i el somio a través de la literatura.

Opinió

'Les de l'hoquei': fent visible l'esport femení

Des de fa dues setmanes hi ha una nova sèrie a TV3 en prime timeLes de l’hoquei. Una de les característiques de la sèrie és que tots els papers protagonistes són femenins (i crec que mai s’havia fet anteriorment). La trama és el dia a dia d’un grup de set joves jugadores d’hoquei patins i la seva entrenadora, que, juntes, han de lluitar per salvar la secció femenina del club on estan federades. 

Aquesta producció aposta per una mirada generacional i femenina: un grup de noies adolescents que viuen les seves inquietuds i problemes amb els estudis, companys/es i família i que ho comparteixen entre elles i a través de les xarxes socials. La sèrie pretén obrir les ments i trencar amb els estereotips de relacionar l’adjectiu femení amb delicadesa o debilitat. Aquest canvi es veu en els cinc primers minuts del primer capítol: dos equips femenins es deixen la pell per guanyar un partit d’hoquei, un treball dur i competitiu que requereix molt esforç, sota la pressió d’entrenadores i directius del club, i fins i tot suportant cops físics de les rivals, la qual cosa fa evident que la força d’aquelles noies anul·la el fet que se les descrigui com a delicades o dèbils. 

També aposta per una reivindicació feminista, principalment en el sector de l’esport, on hi ha molta desigualtat en qüestions de gènere. Es vol donar més visibilitat, i conseqüentment, més oportunitats a les seccions femenines de tots els esports. Aquesta lluita feminista s’observa quan, a causa del baix pressupost del club, el seu director decideix prescindir de la secció femenina. En resposta d’aquesta acció, les noies van a un programa de televisió per manifestar les discriminacions de les dones en els esports. Al final, el club permet que les noies juguin però amb condicions: han de classificar-se en l’hoquei lliga i pujar de categoria o ja poden dir adéu a tota la temporada. Un primer èxit, però amb la pressió afegida que no té la secció masculina: guanyar tots els partits per no perdre l’oportunitat de fer allò que les apassiona. 

L’equip creatiu de la sèrie està compost també sols per dones, cosa que és una fita important ja que en el camp audiovisual hi predomina la presència d’homes. La idea original de la sèrie prové del projecte de treball de final de grau de quatre estudiants de la carrera de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra: Ona Anglada, Laura Azemar, Natàlia Boadas i Marta Vivet. Elles han escrit la trama i els guions amb el suport de dues guionistes professionals, Marta Grau (la tutora del projecte) i Núria Parera. Les joves guionistes han fet un gran treball que es pot veure en les escenes i els diàlegs versemblants, les trames i subtrames amb tensió narrativa, els personatges ben caracteritzats, etc. La sèrie no sols entreté sinó que, a més, té una marcada intenció de conscienciació social i reivindicativa que ajuda a crear debat sobre temes diversos. 

Es preveu que la primera temporada de la sèrie, amb tretze capítols, tingui un gran seguiment i que tingui continuïtat. Qui ja ha vist el potencial de la sèrie és la gran plataforma audiovisual Netflix, que ja ha adquirit els drets per estrenar-la quan s’hagi acabada l’emissió a TV3.

Amb aquesta sèrie, segurament, s’aconseguirà fer visible i reconèixer els èxits de les dones també en camp de l’esport. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat