Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Noèlia Díaz

Noèlia Díaz

Alcarràs 1977. Crec en les persones, això m'ha portat a ser mare, infermera i, abans, regidora. Aposto per l'amistat, de vegades perdo però quan guanyo soc la dona més rica del món.

Opinió

El Baix Segrià en flor

Et diré un secret molt fi,
la primavera es aquí!
Ha cantat una cançó 
i ha florit el meu balcó.

Aquests dies, el Baix Segrià és un jardí florit de tons blancs i rosats. Tan sols cal sortir als carrers de la ciutat de Lleida per intuir el que està passant als nostres camps. Un esclat de vida que anuncia l’arribada d’una primavera matinera.

Molts pobles s’han adonat que aquest espectacle visual cal compartir-lo, publicitar-lo, exportar-lo als nostres veïns més urbanites que viuen amb la mirada cap a la platja o les pistes d’esquí. El territori natural de la nostra comarca és un tresor que molt poques persones tenen el privilegi de viure directament, per això té un valor incalculable.

Però hi ha altres municipis que hi hem vist l’oportunitat de mostrar no solament les fotografies d’extensions rosades que podem veure aquests dies per les xarxes, sinó la de mostrar la gran feina que fan els nostres pagesos. Ens proposem, apropant la població a la flor, educar-los, en el sentit més ampli de la paraula, en el respecte per la feina ben feta, en la cura i en el valor que té el producte final. En un món globalitzat com el que vivim basat en la satisfacció immediata preferim menjar cireres per Nadal i taronges a l’estiu sense importar-nos des d’on arriben i en quines condicions es cultiven. El producte local assegura una qualitat organolèptica i nutricional que no pot igualar el que prové de l’hemisferi oposat i que s’ha recollit fa setmanes. Els controls de qualitat que s’exigeixen els nostres pagesos no són comparables amb els de cap altre lloc, ells ens ofereixen el millor de casa seva.

Els coneixements tècnics que tenen els agricultors de la nostra terra deixa molt endarrere aquell pagès amb la boina i les espardenyes que plantava mirant la fase de la lluna i regava a tesa els seus conreus. Són homes i dones -sí, dones també- que es formen contínuament i que porten les seves terres com un negoci del qual depenen, no només ells, sinó moltes famílies que hi viuen de forma més o menys directa.

La recompensa més gran en acabar l’activitat amb els nostres “turistes florals” és la gran sorpresa que s’emporten de saber tota l’enginyeria que hi ha darrera d’una nectarina o un préssec, el respecte dels pagesos pel medi ambient i per a què el producte que arribi a les nostres llars sigui òptim. CONEIXEMENT, RESPECTE, ADMIRACIÓ, aquest és l’objectiu.

Fuig hivern, vés a dormir
La primavera ja és aquí!
Ves al teu palau de glaç
que ja som al mes de març.

I ara comencem a patir... aplicacions de controls de temperatura, alarmes de glaçades, sistemes antigebre, nits en blanc pendents dels mòbils i dels termòmetres. Les glaçades en aquests dies juguen males passades, una parell de nits fredes i pot perillar la feina de tot l’any. 

Creuem els dits, preparem la càmera i obrim la ment a noves experiències, el Baix Segrià ja ha florit.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat