Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Anna Martínez

Anna Martínez

Coach, experta en programació neurolingüística, llicenciada en Filologia, escriptora de dos llibres i editora i redactora de vàries revistes de moda.

Opinió

Els perills de la llista de bons propòsits

Comença l’any i emprenem nous reptes compulsivament. Ens apuntem al gimnàs després d’haver estat asseguts engolint com si s’acabés el món, canviem els àpats copiosos per enciam sense amanir fins i tot com a postres. Obrim un pla d’estalvi després d’haver comprat els tovallons de paper més cars de l’hipermercat perquè duien una estrelleta brillant al marge, la mar de bufona, perquè l’ocasió s’ho valia. És clar, ens comprometem a enllestir tasques pendents que fa temps que ens barrinen pel cap, i ens disposem a iniciar-nos en alguna activitat.

I tot això està molt bé, marcar-nos noves fites ens mantindrà il·lusionades i il·lusionats per arribar allà on volem però necessitem primer saber a on realment volem anar, i compte amb ambicionar tants desafiaments, no fos cas que ens atibaquem de quefers i ens esgotem abans de procedir.
 
Siguem realistes, no podem somniar assolir un repte si no depèn exclusivament de nosaltres. Si em proposo que el meu fill sigui més responsable, he de pensar en què puc fer JO per ajudar-lo; o bé, si voldria que aquell noi estigués per mi, hauré de pensar en quina maniobra faré perquè això succeeixi. 
 
D’altra banda, si pretenc ser feliç, aquest concepte és tan extens que el nostre cervell no compren l’abast del mateix significat. Cadascú té una noció diferent sobre el que aquest mot comprèn, segons la seva experiència viscuda i la seva vivència actual. Per tant, siguem curosos a l’hora d’ansiejar un objectiu, siguem determinants, pensem en moments tangibles, particulars i visualitzem allò que aspirem assolir de la manera més específica i personal possible. No tothom té la mateixa representació mental vers la satisfacció i els inputs rebuts ens han copsat d’icones que ens torben i desenfoquen la nostra visió individual. 
 
Tanmateix, rumiem pel que fa als estralls col·laterals que pot causar l’abast del nostre objectiu. Si decideixo inscriure’m al gimnàs, necessitaré temps que hauré de bescanviar d’una altra activitat: sigui estar amb els nens, sigui substituir temps d’oci amb els amics, etc. Cal tenir una visió panoràmica del que suposarà aquesta alteració al total de la meva vida.
 
Considerem que fixar-se objectius és un exercici òptim per aconseguir l’èxit en molts àmbits de la vida, malgrat és indispensable passar a l’acció quan més aviat millor per no deixar-se portar per la desgana o la comoditat. El que ens mantindrà motivades i motivats és visualitzar-nos en el futur tal com volem veure’ns, tal com volem sentir-nos, exactament quina imatge de nosaltres anhelem aconseguir, havent canviat pensaments, hàbits i actituds. És aquesta representació visual la que hem de tenir present cada dia per alimentar-nos i sostenir el camí del canvi. Quants més cops ens afermem a allò que volem aconseguir i com serà quan ho hàgim obtingut, més ferma esdevindrà la nostra lluita en el viatge de la realització.
 
Ara bé, no ens deixem portar per llistes interminables de bons propòsits que se solen configurar el primer dia de l’any nou, que sembla que hi haurà només aquest moment apocalíptic per decidir-se a emprendre alguna cosa. Podem disposar-nos a canviar en qualsevol instant, a millorar dia rere dia. Cada besllum és una oportunitat per polir la nostra existència. No és forçós fer aquest acte de consciència quan canviem d’any, cada despertar és una ocasió per descobrir-se i, fins i tot, reinventar-se, oferir una renovada òptima versió de nosaltres mateixes i mateixos i sentir-nos satisfets per haver donat un pas cap al canvi. Felicitem-nos per haver caminat endavant, sigui quin sigui el nostre propi ritme, respectant que cadascú té el seu i que no per voler transformar moltes qüestions viurem més a prop de la felicitat. Potser aquesta la tenim enfront i no la podem percebre, potser el que hem de modificar és la mirada cap a una altra direcció i presenciar la riquesa que ens envolta en les petites “coses” del camí quotidià.

Comentaris

5 -10 -20 -tots
1


 
Publicitat

Edi7orial

Les nostres arrels

Publicitat
Publicitat