Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Pol Ishanda

Pol Ishanda

—Hola, em dic Pol, tinc 29 anys i sóc alcohòlic.
—Hola Pol, benvingut!
—Em sento com un dinosaure esperant el meteorit que acabarà amb la seva existència.
M'apassiona la música des que vaig aprendre a mastegar-la i la meva vida gira entorn a aquella cançó dels Stooges que deia: Now I wanna be your dog...

Opinió

What's the story morning glory

Tal dia com ahir se celebrava per primer cop una rave before work (London style) a Lleida, coincidint en motiu de La Marató de TV3, on enguany la recaptació es destinarà a la investigació, prevenció i conscienciació sobre el càncer i tots els seus efectes a la persona i al seu entorn més íntim.

Vam gaudir d'un ambient harmònic i de pau de 6 a 10 del matí amb titelles infantils, ioga, perruqueria, cafè ecològic, cereals, sucs i punxadiscs variats, destinant la totalitat del guany econòmic al pretext principal de La Marató i en solidaritat amb la iniciativa. Políticament correcte, bé: exemplar.
 
Però esdevé necessari valorar quin és l'àmbit subjectiu d'aquest tipus d'activitats i com poden afectar la nostra racionalitat. Si bé, sempre són imprescindibles i benvingudes les iniciatives encarades a la conscienciació d'un problema que afecta més de la meitat de la nostra població. Ens ajuden a focalitzar les carències i els pilars estructurals que ens han dut a la situació on ens trobem i alhora suposen un alleujament temporal de la consciència pròpia. Una mena d'elixir de la bona obra amb el qual ens sentim satisfets d'haver participat en una iniciativa solidaria engolida inconscientment mitjançant una campanya de màrqueting, si més no, generosa.
 
Si aquest mateix ressò tendenciós i generalista s'utilitzés insistentment per narrar als teleespectadors quins són els mecanismes que s'han emprat sistemàticament des de fa més de set anys per escanyar la sanitat pública a base de privatitzacions, externalitzacions, retallades salarials, manca de contractació de professionals, carència d'inversió en investigació científica, precarització de les condicions laborals, etc., contribuint tots aquests elements activament a l'entorpiment de la investigació i cura del càncer, les iniciatives solidàries passarien a ser un complement quaternari a altres accions fidedignes. Naixeria potser un entorn privilegiat per a desenvolupar un dels grans desapareguts en la societat postmoderna de la desinformació: el criteri polític com a element fonamental de la democràcia representativa.
 
Un coneixement previ de quins són els factors polítics i socioeconòmics responsables de la precarització en la sanitat pública i la investigació científica ens permet identificar els culpables de la destrucció dels drets socials conquerits. Cal parar compte doncs perquè reiteradament aquests actors s'amaguen rere iniciatives solidàries, contribuint a la demanda d'almoina per tal d'esmenar les cíniques actuacions realitzades a favor de la destrucció d'aquesta sanitat tant desprotegida. De ben poc serveix col·laborar amb La Marató i a les properes eleccions regalar de nou el poder a aquesta mena de sociòpates malparits. És idèntic a alimentar el teu propi sicari. No volen vetllar per un sistema sanitari digne, eficaç i modern. Desconeixen el sentit fonamental de les matèries esdevingudes com a "qüestió d'Estat" perquè són uns hooligans de la política més miserable. És probable que aquest diumenge molts d'ells i els seus putxinel·lis apareguin a TV3 narrant lo primordial de participar en la causa, ennuegats pel sensacionalisme de la situació.
 
L'exercici del criteri polític també cura el càncer i salva vides. La participació política en assemblees, manifestacions, vagues, accions de barri, implementant la difusió d'informació veraç i de qualitat, identificant els comportaments xenòfobs que tant de mal fan a la pròpia cohesió de la societat a l'hora de lluitar per la conquesta dels drets, són iniciatives beneficioses per la causa comú. És evident que és responsabilitat nostra la manera en què brindem el poder a les administracions, però n'hem d'exigir un control eficaç sobre aquestes per a protegir els drets socials. Així doncs, pot ser que esdevingui la Morning Glory, latent en la nostra esperança com a única bandera orgullosa de ser reivindicada amb el puny a l'alça.

Comentaris 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat