Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Margarida Troguet

Margarida Troguet

Observadora, curiosa i epicúria. M’agraden les arts en viu. De més gran vull ser mecenes i filàntropa. 

Opinió

Fer el pes

El novembre del 2017, a Lleida, va obrir les portes MARBI, Molts Artistes Remenant Bones Idees. Un espai d’iniciativa privada dedicat a la creació artística situat on abans hi havia les instal·lacions de l’empresa Marvi Ascensores S.L.

Els artistes, aquí i arreu, estan sempre en estat de vigília, sense saber-ho busquen i troben o troben sense buscar (Yo no busco, yo encuentro. P. Picasso), i en aquest dormir i estar despert alhora algú troba una nau industrial i busca amics per veure si poden imaginar i il·lusionar-se en un projecte comú, en un projecte compartit.
 
Vet aquí que Joan Pena de Plàncton, Ramon Molins de Zum Zum Teatre i Cristina Garcia & Jordi Pedrós de Campi qui Pugui decideixen aixecar el projecte MARBI com a espai de creació.

La nau és suficientment gran i han acollit altres estructures, artistes i companyies d’arts escèniques que han convertit MARBI en un espai de recerca, creació, experimentació i producció artística i creativa en l’àmbit de les arts en viu i més enllà.
 
En aquesta mateixa nau fins fa ben poc s’hi feia fabricació, importació, exportació, distribució, compra, venda i manteniment de tota classe d’aparells de naturalesa mecànica (ascensors, escales mecàniques…), ara s´hi fa exactament el mateix però els aparells són de naturalesa artística. Així doncs, els mecanismes de transmissió i transformació del moviment com ara politges, engranatges, cadenes, rodes de fricció, biela, manovella, lleva, excèntrica, etc. que usaven els professionals de l’anterior indústria han estat rellevats pels mecanismes del sistema creatiu i escènic: recerca, dissenys de tota mena, creació, assaigs, producció, justificacions d’ajuts, construcció d’attrezzo i escenografia, fotografia, robòtica i programació aplicada, distribució, bolos, gires, festivals, fires, congressos, fulls de ruta, espietes, preparació d’ speeds meetings, quaderns ATA, visats, BACS…
 
Un espai de creació escènica que ha esdevingut un refugi de creadors, un refugi respectuós que ofereix protecció i rigor, talment com si es tractes d’una gàbia de Faraday on, en equilibri, els artistes desenvolupen projectes. 
 
Ara, un any després, deu estructures artístiques tenen a MARBI, a la partida de Bovà, el seu espai de treball, vet aquí doncs una altra manera d’entendre un embarrat. Molta maquinària artística al servei d’un sol motor central: la creació escènica!
 
Llarga vida a les idees que, a casa nostra, es converteixen en artificis artístics que permetran als espectadors i la ciutadania gaudir del plaer de l’art en qualsevol teatre, plaça o parc d’arreu del món. 
 
MARBI fa el pes perquè és un projecte fet a Lleida, que el sector escènic del país reconeix com un “clúster de creació escènica”.  
 
Molta merda i per molts anys!

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Sorigué es planta a Madrid

Publicitat
Publicitat