Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Elisenda Rosanas

Elisenda Rosanas

Barcelona, 1982. De petita ja deia que volia ser periodista, ara procuro fer-ho el millor que puc a l'ACN i al voltant, sobretot, de l'educació i la salut. Alhora, m'esforço a criar tres fills petits i no morir en l'intent, posant a prova això que està tan de moda: la conciliació familiar.

Opinió

El passadís

Avui fa un any que els Jordis són a la presó. Un any. 365 dies. Es diu ràpid. Però sembla increïble. Pocs ho haguéssim pensat l'octubre passat, que s'hi estarien tant de temps, i estic segura que a molts de nosaltres, si a l'octubre passat ens haguessin preguntat quant temps crèiem que passarien entre reixes, no ens haguéssim acostat a aquesta xifra esgarrifosa.

Se n'ha parlat molt d'aquell 20-S que els ha portat a la presó. De la violència i la no violència. De la suposada rebel·lió o no rebel·lió. N'han parlat advocats, juristes, polítics... Se n'han fet entrevistes, articles d'opinió, documentals... Ara sembla que només queda el judici. Es poden trobar amb condemnes de com a mínim 15 anys. Quan hi penso, se'm posa la pell de gallina. 15 anys. 

Tinc molt present el record del 20 de setembre, encara. No hi era quan van pujar al cotxe de la Guàrdia Civil, però sí durant la resta del dia. Em va sorprendre que poc després de les 9 del matí, quan tot just feia mitja hora que s'havia sabut l'escorcoll al Departament d'Economia, ja hi hagués gent concentrada a la Rambla de Catalunya. Quin humor, vaig pensar al moment. Potser no eren més de trenta o quaranta però ja des de primera hora la consigna va ser no caure en provocacions, restar pacífics. 

Va ser, sens dubte, el lema més repetit al llarg de tota la jornada. Els concentrats es van anar multiplicant, i la no violència seguia sent la norma. I això, sense espai vital, fins i tot sembla impossible. Quan la manifestació es va començar a fer gran, l'ANC ens atabalava als qui érem a primera línia amb un cordó que pràcticament no ens deixava treballar. Els vam maleir. Amb el temps he entès el sentit d'aquell cordó, de la insistència dels voluntaris en què el respectéssim, de la importància de deixar un espai, de fer un passadís..., un passadís...

Hi va haver moments ben asfixiants i plens d'anècdotes. Recordo poder enviar imatges a mig matí, quan la concentració encara era petita. A la tarda, vaig haver d'allunyar-me'n per poder trobar cobertura. Al final, ho vaig poder fer a través del Wi-Fi d'una botiga de roba d'un parell de carrers més amunt que semblava viure aliena al que passava a Rambla Catalunya. Un cop enllestida la feina, havia de marxar cap a casa. Abans, però, havia de recollir el material que tenia a la porta del garatge d'Economia. Des de primera hora, havia deixat un equip allà, per poder-me moure amb més facilitat. La gent s'havia anat acumulant al seu voltant i no l'havia pogut treure. Prop de les 9 del vespre, ho havia d'anar a buscar. Per tant, havia de superar tota una manifestació per arribar a la porta del Departament i tornar a sortir amb una maleta d'uns 15 quilos. Semblava una missió impossible. Però el civisme de tots els qui eren allà ho va fer possible. Amb uns quants perdona, disculpa, em deixes passar, si us plau?, vaig recuperar-ho. Seguia intacte més de 10 hores després de quedar abandonat a un racó. Malgrat el seu volum, els manifestants em van acabar fent pas per, de mica en mica, poder sortir de la concentració. 

Des d'aquell dia que tinc 11 gigues en una carpeta, de nom Economia, pendent d'esborrar de l'ordinador. No tenen cap valor perquè no hi ha res que no s'hagi vist ja a totes les televisions que tenim a l'abast. Però no sé per què, però no m'he atrevit a eliminar-ho. I sense adonar-me'n, ha passat un any sencer. 

Comentaris

  • Me'l torno a llegir i cada vegada se'm posa la pell de gallina. Coratge i valentia els Jordi. I molt bona feina els qui desde el primer día desde fa un any ho expliqueu.
    Felicitats Elisenda Rosanas.

5 -10 -20 -tots
1


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat