Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Laura Obea

Laura Obea

Lleida, 1984. Enginyera agrònoma. En aquest moment, il·lusionada! Posant en marxa nous projectes.

Opinió

Ampliem primer la baixa de maternitat

Aquestes línies seran polèmiques... fins i tot jo no hagués cregut que escriuria això fa uns mesos, però després de l’experiència personal crec que cal fer-ho. Em tractaran de masclista i no ho sóc.

La setmana passada va entrar en vigor l’ampliació de la baixa de paternitat en una setmana, assolint així un total de 5 setmanes i amb l’objectiu d’igualar la baixa de paternitat amb la de maternitat, que actualment és de 16 setmanes. Sí, 16, que per a qui no està familiaritzat amb el compte en setmanes correspon a 3,5 mesos. I això és una merda! Després de parlar amb moltes mares me n’adono que a totes ens passa una cosa semblant: després de la quarentena (40 dies en què se suposa que físicament ja estàs recuperada) i l’assentament de la lactància (que en els millors dels casos triga un mes o mes i mig, és a dir, unes 4-6 setmanes) et queda no-res per gaudir de l’experiència. 

Quan l’infant té 16 setmanes s’ha de tornar a la feina, malgrat que l’OMS recomani lactància materna exclusiva durant 6 mesos (és a dir, unes 26 setmanes). 

Però cal ser iguals! Les dones hem de deixar de banda les nostres hormones, el procés físic pel qual hem passat, la part biològica que ens crida a tenir cura de les nostres cries per tornar al món laboral sí o sí... Doncs no hi estic d’acord! 

Els homes i les dones no som iguals, perquè de moment els homes no pareixen (i que em perdonin pel comentari, però com va dir un bon amic meu: "Si haguessin de parir els homes, ja ens hauríem extingit!"). I els rols i la implicació del pare no depenen d’una setmana més... o és que a partir d’ara i amb aquesta ampliació el homes que no s’involucren ho faran de cop?

I amb això no vull dir que no calgui ampliar la baixa de paternitat, perquè sí que cal fer-ho! Però si els pressupostos no donen per més (amb menys corrupció segur que donarien) ampliem primer la baixa de les mares! O donem la possibilitat que cada parella decideixi qui dels dos se’n fa càrrec! Perquè la sensació que tinc és que lluitant per igualtats ens oblidem que el més important en un naixement és l’infant. 

Cal que hi hagi polítiques respectuoses amb les famílies, respectuoses amb la maternitat, que permetin una conciliació real i vetllin per les necessitats dels més petits. 

Realment creieu que igualar les baixes evitarà la discriminació que hi ha envers les dones en el món laboral? I un be negre!

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

No sense la meva llar

Publicitat
Publicitat