Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Xesc Vidal

Xesc Vidal

Mallorca, 1981. Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques. Professor en comunicació. Coordinador de màrqueting. Això és el que tenc, i el que faig, però no el que sóc, o el que vull ser. D'il·lusions es viu i la meva és escriure i si hi hagués molta sort, viure d'escriure. Utopia? Poder sí, però en el camí per aconseguir els objectius personals hi ha la gràcia de la vida.

Opinió

Un extermini al costat de casa

A Europa m’he cansat de sentir infinitat de vegades que no es pot permetre repetir l’experiència de l’holocaust jueu, o de l’extermini portat a terme pels nazis, com vos agradi més anomenar-ho. Tots els polítics, de tot color, sempre han rebutjat aquella experiència esgarrifosa. Alguns, fins i tot els més durs amb els estrangers, amb la immigració, també ho diuen, encara que fora de càmera molts pensin el contrari. Però com sempre, la paraula dels polítics no ve acompanyada d’accions que ajudin a evitar més exterminis, més holocausts, més barbàries en contra de la humanitat. Ara, aquí, al costat de casa, al Mediterrani que compartim i hem compartit amb centenars de cultures diverses, cultures que s’han unit i mesclat durant el temps, deixant una societat plegada d’intercanvis, de sang entremesclada, es viu un nou extermini. Sí, un extermini. No hi ha ningú que es dediqui a pitjar el gallet, ni a accionar la maquinària que insufli Ziclon-B a través de les canonades. Ara, Europa actua de forma distinta, simplement, girant el cap, mirant cap a un altre lloc, mentre la mar s’engoleix milers de víctimes. Com a simple dada diré que cada dia moren més de deu persones intentant arribar a les costes d’Europa. Si això no és un extermini sistemàtic, ja em direu el que és. 

Ara és fresc el cas de l’Aquarius, amb més de sis-centes persones a bord. El nou president del govern d’Espanya, per sort, ha fet una crida i ha dit que els podem acollir. Quina diferència amb els discursos passats, no? Mai me n’he refiat del PSOE, com mai m’he refiat de cap partit polític, de cap, però si aquesta acció del nou govern culmina amb l’ajuda a aquests refugiats, sense que acabin a un CIES, és clar, em pareixerà una gran acció humanitària. Però aquest fet, el de que un president de govern els vulgui acollir, és un fet puntual. Europa, des del cas de Síria, que sembla que faci cent anys que va passar, i encara no ha acabat, ha fet tot el possible per evitar el problema. Sí, Alemanya i altre països han rebut refugiats, però aquestes mínimes accions no basten. Els problemes es resolen d’arrel, si no rebroten, creixen de nou i s’expandeixen. Però aquí, a n’aquesta Europa podrida, ningú mourà un dit, ni un Euro, per ajudar a aquest continent ofegat del sud, que crida auxili des de fa massa temps. Finalment, quan tots els africans comencin la gran emigració cap al nord, quan inundin Europa, serà quan molts es posaran les mans al cap i diran: “Com és que no hem fet res abans?”.

Ara és un bon moment per demostrar que no volem més exterminis, ni més holocaust. És el moment de l’Europa dels pilars humanitaris, de l’Europa dels fonaments socials i solidaris. És el moment de l’ajuda, d’obrir els braços, com fa Open Arms: és el moment de recollir i acceptar aquells que no poden viure a ca seva, i emigren i fugen i corren i es dispersen pel món cercant ajuda. Si els giram l’esquena, si no els miram de cara i els obrim les portes de les fronteres, d’aquí uns anys, quan s’entengui aquest fet com una de les pitjors xacres humanitàries de la història, més que l’holocaust nazi, no podrem fer com molts alemanys i dir que no en sabíem res, que allò passava lluny de casa, que no en teníem cap culpa. Sincerament, qui gira l’esquena, qui no mira el problema, qui a l’hora de votar no té en consideració aquestes coses, és, simplement, part implicada en el problema, és, més clar que l’aigua, còmplice de la barbàrie. 
 

Comentaris

  • Esperem q no es quedi amb paraules I banderolas com la q avui ja penja del balcó d l'ajuntament d la ciutat on visc. Per fer_se la foto els polítics que governen la ciutat....?
    L'acollida no ha de ser una intenció. S'ha d materializar.
    Fa un poc mes d'un any que es va fer un esforzarse pero els refugiats q hem acólitos ha estat molt I frío als previstas. On estava el problema?

5 -10 -20 -tots
1


 
Publicitat

Edi7orial

Pa amb oli

Publicitat
Publicitat