Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Jordi Margarit

Jordi Margarit

Periodista.

Opinió

Lo Petit Príncep

La comunicació consisteix en sentir. Aquesta afirmació la poden deduir i acceptar a partir d'haver-la llegit a El Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exupéry. Sovint aquelles coses que donem per sabudes no les raonem fins que algun savi en les posa davant dels nassos, i aleshores dius: clar, això és així de sempre. I sí, això és així de sempre, però si algú no t’ho hagués fet notar no te n'hauries adonat. 

Mira si hem cregut tota la vida en la comunicació i mira que fins i tot n'hem fet un modus vivendi, doncs mai no ho havíem definit tan senzillament: Comunicar és sentir. Un vailet arribat de l'Asteroide B612, ens ho va descobrir un dia. I no pas això sinó tantes coses que el món de la rutina, l’estàndard i de la programació mil·limetrada, sempre ens havia amagat. Anem tan pagats de nosaltres mateixos que no ens adonem de les senzilleses que ens poden fer feliç. 
 
El Petit Príncep venia d'un altre món i ens endinsava en la pròpia terra personal, aquella parcel·la que només cadascú de nosaltres diu controlar. Ens preocupem només de l'armadura externa, aquell tarannà que ens plau expressar de portes cap enfora. Difícilment ens aturem a observar les nostres interioritats. Aleshores venen aquelles cares serioses, aquells maneres de fer sempre emprenyats. Ens calen sotracs, circumstàncies que ens facin sortir de la més quotidiana de les quotidianitats i aleshores actuar, i si no ho fem, si deixem passar les oportunitats de raonament personal, l'autopista excessivament llisa, súper planificada, ràpida i silent ens menarà només on ella vulgui, això sí, pagant el peatge corresponent.
 
"Dibuixa'm un xai", demana el Petit Príncep, en circumstàncies prou estranyes i sense venir a tomb. "Atura't en les teves dèries i fes-te el favor d'escoltar la meva veu", sembla voler dir. I encara: "Segur que dintre teu canviaran coses i alliberaràs mals sentiments". El Petit Príncep inspira i el seu asteroide B612 és el bressol de tots els revulsius. 
 
D'allà mateix en surt el concepte i la idea que els conductors del programa d'Emun FM (consorci de les ràdios municipals d'Albesa, Alfarràs, Alguaire, Almenar i Torrefarrera) desenvolupen com a usuaris del Centre Assistencial Sant Joan de Déu de les Terres de Lleida. Una manera de fer ràdio que surt de la norma coneguda i acceptada. Són els mateixos interns del Centre els conductors del programa. Són ells els que entrevisten i parlen de personatges populars i, trencant la norma, acosten uns i altres a un altre manera d'entendre el món. 
 
Dibuixen xais, són feliços dibuixant, i els entrevistats i els oients també ho són. Els hauríeu de veure com n'estan de somrients! El certamen Premis Ràdio Associació els ha concedit el Premi a la Inclusió i el 3 de maig el recolliran.
 
Enhorabona i moltes gràcies, poques vegades la comunicació havia estat tant plena de sentiment. El nom del programa? Asteroide B612, és clar.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Amb un llibre mai no estarà sol

Publicitat
Publicitat