Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Gabriel Pena

Gabriel Pena

Poeta i escriptor nascut a Seròs a finals de la primavera del 1980. Passa la seva infància en un entorn rural, entre el regadiu i el secà. S'especialitza en estratègia de la marca i la comunicació i actualment viatja pel món per descobrir altres maneres d'entendre la vida.

Opinió

Orwell, Torres i una ciutat llunyana

George Orwell va nàixer a l’Índia quan aquesta encara era una colònia britànica. Fill de mare birmana i pare anglès va viure cinc anys, del 1922 al 1927, a diferents cantons de l’antiga Birmània. Durant aquell període es feia dir Eric Arthur Blair, el seu nom autèntic. Calçava indumentària militar, anava armat i dispensava aires d’altivesa propis del càrrec d’Oficial de la Policia Imperial que ocupava.

Però l’afinitat amb l’entorn rural el va colpir fins al punt de transformar-lo i, pràcticament de la nit al dia, Eric Blair va decidir tornar-se’n a Anglaterra, on va començar la carrera que el duria a ser l’Orwell periodista i escriptor que coneixem.

S’estrena amb Dies a Birmània, escrita el 1934, i obra prima d’una trilogia de novel·les a les quals se’ls atribueix l’estranya i casual virtut profètica d’anticipar-se als episodis que anys més tard viuria el país asiàtic. L’esmentada trilogia la completen La rebel·lió dels animals (1945), i 1984 (1949).

Mentre tot això passava, a Lleida, el jove poeta Màrius Torres ingressava al sanatori de Puigdolena, al Moianès, conseqüència d’una tuberculosi pulmonar de la qual acabaria morint l’any 1942, cinc anys més tard d’haver escrit les Cançons a Mahalta, el 1937. Aquell mateix any, l’escriptor anglès va ser atès a l’Hospital de Santa Maria de Lleida durant sis dies després que una bala perduda li impactés al coll mentre feia guàrdia al Front Republicà de la serra d’Alcubierre. L’hivern de 1950, George Orwell també moriria de tuberculosi pulmonar en un xalet de fusta als turons de Cotswolds, al centre sud d’Anglaterra, envoltat de llibres que tractaven les atrocitats de la Segona Guerra Mundial, algunes novel·les i, qui sap si, d’algun poema referit a la ciutat d’ideals que, tant ell com Torres, haurien volgut bastir. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

El rebost de tota la vida

Se7opinions

Publicitat
Publicitat