Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Recta final de les excavacions arqueològiques al call jueu del Centre Històric de Lleida

Els tècnics treballen en la reconstrucció de la casa que va ser incendiada pels cristians el 13 d’agost de 1391, on s’han trobat restes dels murs, dels paviments i de la terrassa, així com evidències d'algun sistema hidràulic per dotar l’habitatge d’aigua

call jueu, Centre Històric
Es calcula que els treballs arqueològics finalitzaran en un parell de mesos. (Foto: Ajuntament de Lleida)
Les excavacions arqueològiques de l’antic call jueu del Centre Històric de Lleida enfilen la seva recta final. Els tècnics de la Paeria treballen en la reconstrucció de la casa que va ser incendiada pels cristians el 13 d’agost de 1391, on s’han trobat restes dels murs, dels paviments i de la terrassa, així com evidències que pot existir algun sistema hidràulic per dotar d’aigua l’habitatge. Cal recordar que en aquesta casa benestant del segle XIV van sortir a la llum diferents vestigis i troballes que constitueixen un jaciment arqueològic amb peces úniques a la Península. Els membres del Consell Municipal de Patrimoni, encapçalat pel tinent d’alcalde i regidor del Centre Històric, Fèlix Larrosa, han visitat aquest dimecres l’estat dels treballs arqueològics a l’antiga cuirassa jueva de la ciutat, “que aportaran valor històric i patrimonial i, alhora, teixiran i connectaran el conjunt del barri”.

En aquest sentit, Larrosa ha explicat que es preveu que les obres per recuperar l’antic call jueu de Lleida finalitzin al setembre, “un endarreriment que val la pena, ja que durant la realització de les excavacions han sortit restes arqueològiques importants”. Es calcula que els treballs arqueològics finalitzaran en un parell de mesos i llavors serà el moment de continuar amb l’obra civil del projecte de recuperació de l’antic call jueu, que ocupa una superfície de 5.000 m2 i que té per objectiu “reforçar i revaloritzar el conjunt històric de la ciutat. Amb aquesta important actuació es proposa conformar un nou paisatge a partir de la creació d’un espai urbà de mediació i d’enllaç entre els diferents substrats històrics i la realitat d’una àrea estratègica del Centre Històric i de la nostra ciutat”.

La possibilitat de reconstruir aquesta casa del segle XIV aportarà més valor històric i patrimonial al conjunt de la ciutat, ja que els treballs que s’estan duent a terme permetran conèixer què va passar el 13 d’agost de 1391 i, alhora, documentar amb més profunditat aquella època. A més, durant els treballs arqueològics dels darrers mesos també es van trobar restes de la fonamentació de l’edifici de l’antic seminari, que daten del segle XVIII, i també restes del sistema de clavegueram del call jueu, del segle XIV, així com les peces úniques que es van trobar en aquest habitatge del segle XIV.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat