Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Nou rellançament de l'IEI

L’escriptor Josep Vallverdú glossa sobre la vida de la institució cultural lleidatana

Josep Vallverdú, Institut d'Estudis Ilerdencs, aniversari
Les principals autoritats brinden amb Josep Vallverdú per l'aniversari de l'IEI. (Foto: Ajuntament de Lleida)
Més de 150 persones han assisti a la inauguració del 75è aniversari de l’IEI, un acte presidit per Joan Reñé en el qual Josep Vallverdú ha fet la glossa i que s’ha vestit de llum i de color amb l’espectacle 900 cultures

Aquest inauguració ha començat a la tarda a l’Aula Magna de l’IEI sota la presidència de Reñé, que ha estat acompanyat de la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol. Durant aquest acte, l'escriptor Josep Vallverdú, que havia conegut l'Antic Hospital de Santa Maria abans de ser convertit en seu de l'IEI, ha glossat els 75 anys de vida de la institució. Aquest acte s’ha completat amb l’emissió d’un vídeo commemoratiu de la celebració.

En el seu parlament, Joan Reñé ha assegurat que estava davant d'“un dia gran” perquè suposava el tret de sortida institucional a tot un any farcit d’actes al voltant d’un edifici que “és una veritable joia arquitectònica i un equipament de primer ordre”, motiu pel qual ha invitat tots els lleidatans a acostar-s’hi per conèixer-lo com es mereix. El president de la Diputació ha precisat que “la remembrança d’aquests tres quarts de segle posarà a l’abast de tothom el passat, el present i el futur de l’Institut. No pas com un tomb nostàlgic, sinó com un renovat compromís de present i de preparació de l’acció futura”.

Per la seva banda, Josep Vallverdú ha dedicat el seu parlament a explicar la seva especial relació amb un edifici, el de l’IEI, que ja havia conegut “abans de la Guerra Civil” i que va veure modernitzar-se a partir de 1959, precisament l’any en què ell va tornar a Lleida després de setze anys allunyat de la seva terra. Per Vallverdú, el que queda de l’IEI és “la seva missió de sempre, consistent en aplegar tot allò que té a veure amb la cultura i divulgar-ho, així com col·laborar amb les entitats que comparteixen aquesta inquietud”. 

Posteriorment a aquest acte, els assistents han pogut veure en directe l’espectacle 900 cultures, un muntatge al·legòric sobre els 900 mesos d’existència de l’IEI posat en escena per Efimer i a través del qual s’ha donat vida a l’emblemàtic edifici amb un joc de llums, dedicant una de les façanes (anomenada Façana 900 Cultures) al passat i l’altra (Façana Som Llum) al futur de la institució.

L’elecció de la data d'ahir com a referent per a l’acte central del 75è aniversari de l’IEI respon a que va ser el 25 de març de 1942 quan l’aleshores president de la Diputació, Josep Maria de Porcioles, va signar l'acta de constitució de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l’entitat que, amb els anys, es convertiria amb la institució de referència del món cultural a les terres de Lleida.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat