Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Francesc Homs: “Que Catalunya esdevingui un Estat no és una qüestió de viabilitat, sinó de supervivència col·lectiva”

El conseller de la Presidència participa a Lleida en l’acte de presentació del llibre recull del cicle de conferències ‘Eines d’Estat’

Eines d'Estat, Francesc Homs, Joan Reñé, Josep Maria Solé
Francesc Homs (segon per l'esquerra), acompanyat de Josep Maria Solé, Joan Reñé i Rosa Pujol durant la presentació d''Eines d'Estat' a l'IEI. (Foto: Laia Dolcet)
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va visitar ahir l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, a Lleida, per presentar el llibre Eines d'Estat, que recull un conjunt de conferències  organitzades l'any passat per la Diputació de LleidaAcompanyat del president de la Diputació, Joan Reñé, i del director de l'IEI, Josep Maria Solé, Homs va dirigir-se a un centenar de persones tot remarcant que el procés sobiranista de Catalunya es troba a la seva fase final i que "hi haurà acord amb ERC". Durant la presentació, el president de la Diputació, Joan Reñé, va donar el seu suport a Artur Mas "per anar de la mà cap al camí de la independència". Per la seva banda, el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Josep Maria Solé, va fer un breu recorregut històric emfatitzant que "Catalunya necessita un estat des de finals del segle XIX". 

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, autor de la conferència "Catalunya, nou estat d’Europa", englobada en el recull, va explicar que el llibre podria ben bé ser un “nou gènere”, perquè permet avaluar amb perspectiva les ponències. El llibre Eines d'Estat és un compendi de conferències que es van fer a l'IEI sobre el futur català i que va protagonitzar, juntament amb Francesc Homs, Antoni Castells, Xavier Roig, Ferran Requejo, Miquel Calçada i Miquel Pueyo. 

Durant el seu discurs, Homs va incidir en els diversos processos que s'han endegat per "encaixar" amb Espanya i va utilitzar la metàfora d'un "hàmster donant voltes a la mateixa roda" per argumentar que no s'ha avançat en cap dels intents. El conseller va afirmar amb rotunditat: "Que Catalunya esdevingui un Estat no és només qüestió de viabilitat, sinó de supervivència col·lectiva" i, com a exemple, va nomenar les polítiques de gestió dels recursos i la voluntat de l’Estat espanyol de "carregar-se el sistema educatiu en una nació rica i plural, tot desafiant el sentit comú".

Homs també va comparar, amb cert to humorístic, la que ell considera una relació intrínseca entre la capacitat de posicionar Catalunya al món i la capacitat de malhumorar el Govern espanyol. Així mateix, va voler destacar els passos que s’estan duent a terme per aconseguir més projecció exterior com la nova Llei d’acció exterior i l'inici de la construcció d’una hisenda pròpia, i va aprofitar per titllar l’espanyola d’una “ineficiència rotunda”.
 
“Allò que volem, ho tindrem”

Quant a la consecució del procés, el conseller no va dubtar a afirmar que "allò que volem ho tindrem", però "potser no de la manera que ens haurem imaginat”, perquè "aquí (referint-se a Catalunya) sempre ens hem posat d’acord, a la nostra manera peculiar”.

El conseller va acabar la presentació considerant que el procés de secessió es troba a la seva fase final i que “hi haurà acord amb ERC”, però “necessita el seu temps i les seves litúrgies”.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat