Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Paeria amplia un 2% els pressupostos i preveu l'obertura de dos centres d'atenció a nens en risc d'exclusió

El PP els titlla de "quimèrics" i CiU presentarà esmenes per ampliar les ajudes a les famílies sense recursos

pressupostos, Ajuntament de Lleida
L'alcalde Àngel Ros i la regidora d'Economia, Montse Mínguez, han presentat els pressupostos per al 2015. (Foto: Ajuntament de Lleida)
El pressupost municipal de l’Ajuntament de Lleida per a l’any 2015 ascendeix a 155,6 milions d’euros i representa un increment d’un 1,9% respecte de l’any passat. La Paeria destinarà 30,68 milions d’euros a cohesió social, educació i ocupació, un import que suposa el 24,2% del total. Per altra banda, 26,2 milions es destinaran a serveis per a la ciutat; 18,8 a seguretat, civisme i règim interior, i 17,9 a urbanisme i via pública. 

Dues noves escoles per a joves en risc d'exclusió

Com a novetat, la Paeria posarà en marxa dos centres per a nois i noies en risc, un a Balàfia i l’altre a la zona de la Bordeta. Es destinaran 140.000 euros del pressupost a aquesta finalitat i es preveu estrenar-los el mes de febrer. Així, la ciutat passarà de tres a cinc centres propis d’aquestes característiques més els tres de concertats que ja existeixen actualment.

També es preveu la creació d’una empresa municipal, vinculada a l’Institut Municipal d’Ocupació, per afavorir la formació i la inserció laboral dels joves en risc que han patit fracàs escolar o tenen dificultats d’inserció laboral. A banda, els pressupostos contemplen una partida a l’Aula Municipal de Teatre per iniciar la titulació superior d’Arts Escèniques i la finalització de les obres del Museu de la Ciència.
 
Més de 9 milions d’euros en inversions

L’Ajuntament de Lleida ha previst 9.080.000 euros per a inversions l’any 2015. D’aquests, 8.010.000 euros provenen del pressupost i seran destinats, principalment, al pla de barris, al Museu de la Ciència, al Centre d’Arts Escèniques, a la millores en equipaments municipals, centres cívics i instal·lacions esportives, entre d’altres. Els altres 1.070.000 euros provenen d’inversions de concessionàries, principalment d’aigua i llum. El pressupost contempla reduir l’endeutament, que serà de 10,7 milions d’euros.
 
Pressupostos "monòtons"
 
El grup municipal del Partit Popular ha qualificat de “monòtons” els pressupostos. El seu portaveu, Joan Vilella, els ha titllat de “quimèrics" perquè contemplen projectes que "mai no s’acabaran realitzant”. Com a exemple, el regidor popular assenyala que per al proper any es fixen unes inversions de 8 milions d’euros, “la mateixa quantitat que aquest any, i fins ara tan sols se n’han invertit 2". Vilella manifesta que aquests pressupostos tanquen una legislatura que ha estat marcada per la imposició de “la major pressió fiscal de la història” que pateixen els lleidatans i que, malgrat la congelació d’impostos anunciada per l’alcalde, “no evitarà que l’any 2015 els ciutadans de Lleida continuïn pagant l’IBI més car de tot l’Estat espanyol”.
 
Segons Vilella, continua havent-hi "una elevada fiscalitat" per poder pagar el deute que arrossega l’Ajuntament de Lleida i que ascendeix a 228 milions d’euros. A més, el portaveu popular ha lamentat que es redueixi l’amortització per pagar el deute de 13 a 10,7 milions d’euros, “un fet que hipotecarà encara més els futurs governs municipals durant molts anys”.

Per la seva banda, el grup municipal de CiU a la Paeria presentarà una bateria d’esmenes en el proper Ple per exigir una partida econòmica més àmplia destinada a les famílies de la ciutat amb pocs recursos per tal de protegir-les del risc de la pobresa energètica.

La CUP exigeix més transparència i participació ciutadana
 
La CUP de Lleida també s'ha pronunciat al respecte d'això i ha exigit a la Paeria que els pressupostos siguin més transparents. La formació considera que no és suficient que s’indiqui quin és el destí de les partides, sinó que, a més, cal que s’expliqui quin és el veritable impacte d’aquests recursos sobre l’objectiu pretès i aposta per obrir els pressupostos al debat ciutadà.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat