Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

ERC presenta una moció a la Diputació perquè els ajuntaments cobrin el 100% de l’IBI de les autopistes

El 31 d’agost va finalitzar el benefici fiscal del 95% del qual gaudien algunes infraestructures viàries, entre elles l’AP-2

AP-2, reflectants, boira,
Imatge de l'AP-2. (Foto: Arxiu)
A les comarques de ponent hi ha 16 municipis del Segrià i de les Garrigues afectats pels quals passa el traçat de l’AP-2 -Tarrés, Vinaixa, l’Albi, Castelldans, les Borges Blanques, Juneda, Puigverd de Lleida, Artesa de Lleida, Lleida, Alfés, Montoliu de Lleida, Albatàrrec, Sudanell, Torres de Segre, Soses i Aitona- del total de 98 municipis catalans que s’han vist perjudicats per aquest benefici fiscal de la concessionària de les autopistes, que anualment s’ha estalviat 10 milions d’euros que no han anat a parar a les hisendes locals.


ERC ja va presentar diverses preguntes al Senat el mes de gener i va demanar al ministre Cristóbal Montoro que en cap cas es prorrogui l’exempció. En aquesta línia, els republicans han elaborat una moció que es presentarà en el Ple de la Diputació de Lleida el proper divendres 17 i que s’està presentant als ajuntaments i consells comarcals afectats. Segons Jaume Gilabert, portaveu del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya, l’objectiu és "encarregar als serveis de gestió tributària responsables del padró de l’IBI que facin les gestions i actuacions necessàries per garantir el cobrament del 100% de la quota de l’IBI a l’empresa concessionària", per la qual cosa s’espera que el ministre Montoro "actuï amb lleialtat institucional davant dels municipis i no aprovi cap tipus de normativa que prorrogui la concessió del benefici fiscal".
 
Els republicans han denunciat que "el món local pateix les disfuncions d’un sistema de finançament municipal que s’ha demostrat insuficient per cobrir el conjunt de necessitats de despesa dels ajuntaments i que l’Estat espanyol no ha atès la reivindicació històrica del municipalisme per un sistema de finançament més just". A més, han manifestat que "l’Estat ha aprovat diverses normatives que han tingut un impacte negatiu en les finances locals, sense articular les corresponents compensacions econòmiques o bé sent aquestes clarament insuficients". En aquest sentit, han remarcat que "l’atorgament de beneficis fiscals a les empreses concessionàries de les autopistes de peatge és un clar exemple de com una mesura adoptada per l’Estat espanyol ha repercutit directament sobre els ingressos municipals, reduint la recaptació de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) provinent de les autopistes".
 
Per evitar un augment de tarifes, a la moció també es demana a les empreses concessionàries i al Govern de l’Estat espanyol que "en cap cas traslladin el major cost que suposa la supressió dels beneficis fiscals a les tarifes que paguen les persones usuàries". Gilabert ha remarcat que amb aquesta acció es pretén denunciar ‘les contínues mesures adoptades els darrers anys per l’Estat espanyol en favor de les grans corporacions en àmbits estratègics com l’energia, telecomunicacions, infraestructures, per això és necessari vetllar per l’extinció definitiva del benefici fiscal que gaudeixen les empreses concessionàries de les autopistes". Pels republicans és també imprescindible exigir que no es renovin les concessions de les autopistes de peatge més enllà dels terminis establerts per la normativa vigent.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat