Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La criminalització de la protesta, a debat en un acte a la Universitat de Lleida

Entre els ponents, el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya

acte, criminalització, protesta, Universitat de Lleida
Cartell de l'acte organitzat pel Grup Barnils.
David Bondia, professor de Dret a la Universitat de Barcelona i president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya; Jose Mansilla, investigador de l'Observatori antropològic del conflicte urbà i professor a Ostelea-UdL; Núria Comerma, membre de la plataforma Rereguarda en moviment, i Bru Aguiló, integrant de Fotomovimiento, són els ponents de la taula rodona "La criminalització de la protesta: llibertat d’expressió, dret de reunió, dret de manifestació" que dijous 9 de febrer tindrà lloc a la Universitat de Lleida (UdL).

Organitzada pel nucli de Ponent del Grup de periodistes Ramon Barnils, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans-UdL i la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, la taula pretén analitzar des de l’àmbit jurídic, antropològic, periodístic i, també, des de l’activisme si drets fonamentals com la llibertat d’expressió, el dret de reunió i el de manifestació s’estan buidant de contingut quan els exerceixen persones i col·lectius que qüestionen el sistema.
 
L’informe d’Amnistia Internacional publicat al 2014 Espanya, el dret a protestar amenaçat alertava de l’augment de la repressió davant  de l’increment de mobilitzacions al carrer coincidint amb la crisi econòmica del 2008. De fet, segons dades del Ministeri de l’Interior el nombre de manifestacions hauria passat de més de 15.000 el 2008 a 44.000 al 2013.
 
L’informe recomanava a les autoritats espanyoles “revisar la legislació, les polítiques i les pràctiques relatives a les reunions públiques i les manifestacions per tal de garantir i facilitar l'exercici efectiu del dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, conforme a les obligacions internacionals contretes per Espanya en matèria de drets humans”. L’any 2015 s’aprovava la Llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa.
 
Aquestes i d'altres qüestions com ara els usos de l’espai públic, els moviments socials i el dret a la informació seran abordats durant la celebració de la taula "La criminalització de la protesta", que tindrà lloc a l’edifici del Rectorat de la UdL el dia 9 a les set del vespre.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat