Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Investigadors de la UdL i l'IRBLleida creen una aplicació per diagnosticar malalties rares

És un prototip que ordena de forma automàtica les malalties rares més probables sobre la base dels símptomes dels pacients

IRBLleida, Universitat de Lleida, investigadors
Alguns dels investigadors de l'IRBLleida i la UdL que han participat en l'elaboració de l'aplicació informàtica per detectar malalties rares. (Foto: IRBLleida)
Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) han desenvolupat una aplicació web gratuïta que ajuda al diagnòstic inicial de més de 4.000 malalties rares, com ara la talassèmia beta; les síndromes de Turner, Goldblatt, Williams, o la malaltia de Canavan i de Fabry, entre d'altres. Per crear l'eina Rare Disease Discovery, els investigadors han utilitzat un conjunt de dades obertes que relaciona les malalties rares i els seus símptomes. El programa permet al personal mèdic obtenir automàticament una llista de malalties, ordenades de més a menys puntuació, després d'haver identificat i seleccionat els símptomes que presenten els pacients.

Per verificar-ne la utilitat, el prototip s'ha testat de manera retrospectiva amb un grup de 187 persones diagnosticades d'una malaltia rara. Els resultats mostren que té una precisió diagnòstica del 80%, tal com es recull en l'article publicat recentment pels investigadors en la revista Peer J.

El pas següent en la recerca és provar l'eina amb grups més nombroses i diversos de pacients per confirmar la utilitat del programa. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat