Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Es troba al call jueu un jaciment arqueològic amb peces úniques a la Península

Són restes d’una casa benestant incendiada pels cristians el 13 d’agost de 1391 a l’interior de la qual s’ha localitzat una tenalla recolzada en una base, així com una espasa, vaixella de ceràmica i canelobres

Àngel Ros, Fèlix Larrosa, Jaume Puy, arqueologia, excavacions, call jueu
Ros i Larrosa, acompanyats del vicerector Jaume Puy, han visitat les restes arqueològiques trobades a les excavacions del call jueu de Lleida. (Foto: Hermínia Sirvent)
En el marc de la recuperació de l’antic call jueu de la ciutat de Lleida s'han trobat restes d’una casa benestant del segle XIV que va ser incendiada pels cristians el 13 d’agost de 1391 i que ha tret a la llum diversos vestigis. Les troballes constitueixen un jaciment arqueològic amb peces úniques a la Península. Entre les diferents peces que es restauraran i consolidaran destaca la localització d’una tenalla recolzada en una base, de la qual no se’n coneix cap altra tan sencera, així com una espasa, vaixella de ceràmica i canelobres, entre d'altres peces.

La gran tenalla del segle XIII, que s’ha trobat dins de l’immoble, servia per emmagatzemar aigua i estava recolzada sobre un suport en forma de peanya, única a tot l’Estat, ja que no se’n conserva cap en tan bon estat com aquesta. De l’aixovar de la casa també s’han trobat moltes altres peces com ara un brancal de porta amb tres creus de David, calders de coure, peces ceràmiques que formaven la vaixella i armes de defensa com és el cas d’una espasa, una destral i el que podria ser una arma de mà. Tot aquest conjunt de peces, així com d’altres localitzades durant els treballs i excavacions arqueològiques que s’han anat desenvolupant per part del servei d’arqueologia de l’Ajuntament de Lleida al call jueu, seran restaurades pel Laboratori d’Arqueologia de la UdL.

La recuperació de l’antic call jueu de Lleida estarà finalitzada a la primavera

El paer en cap, Àngel ros, ha destacat que “les obres de recuperació de l’antiga cuirassa jueva de la ciutat aportaran valor històric i patrimonial però també teixiran i connectaran el conjunt del Centre Històric”. En aquest sentit, el tinent d'alcalde Fèlix Larrosa ha explicat que es preveu que les obres per recuperar l’antic call jueu de Lleida finalitzin a la primavera, “un endarreriment que val la pena ja que s’han trobat restes de la fonamentació de l’edifici de l’antic seminari, que daten del segle XVIII, i també restes del sistema de clavegueram del call jueu, del segle XIV, així com les peces úniques que hem pogut visitar avui al Laboratori d’Arqueologia de la UdL. Aquesta descoberta ha fet que el projecte s’hagi anat refent i adaptant a les troballes arqueològiques que s’han anat trobant”.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat