Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Llums i ombres del cas Nadia

El jutge decreta presó sense fiança per al pare de Nadia Nerea i llibertat provisional per a la mare, investigats per un presumpte delicte d’estafa en els donatius per al tractament mèdic de la seva filla

Nadia Nerea
Retrat de Nadia Nerea, nena d’11 anys que pateix tricotiodistrofia. (Foto: Arxiu)
El magistrat del Jutjat d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per al pare de Nadia Nerea, Fernando Blanco, i llibertat provisional per a la mare, Marga Grau. També ha retirat a la mare la custòdia de la menor i ho ha comunicat a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). El jutge ha pres aquesta decisió després de prendre declaració als pares de la nena de l’Alt Urgell que pateix una malaltia rara com a investigats per un presumpte delicte d’estafa en els donatius per al tractament mèdic de la seva filla.

Un cas mediàtic

L’any 2008 els pares de la menor iniciaven una campanya per aconseguir donatius destinats al tractament mèdic de la seva filla, a la qual havien diagnosticat una malaltia greu i poc comuna. Sempre segons la versió dels pares, només hi havia quaranta casos com el seu arreu del món i, per aquest motiu, la nena requeria de tractaments mèdics molt costosos que havien de dur a terme especialistes de tot el món. Cal destacar que l’arrestat havia posat en marxa una campanya de sensibilització a diversos mitjans de comunicació, tant d’abast nacional com estatal, on explicava detalls de la malaltia i expressava que en cas que la seva filla no pogués ser atesa amb celeritat podria fins i tot perillar la seva vida.

Tot i ser conegut i molt mediàtic des de fa anys, el cas de la Nadia Nerea va viure recentment un ressorgiment quan El Mundo es va fer ressò que la família necessitava urgentment 140.000 euros per operar la nena a Houston després de parlar –suposadament– amb personal mèdic expert –del qual se’n desconeixia la identitat– i que el pare patia un càncer de pàncrees.

Inici de la investigació

La investigació es va iniciar el dia 2 de desembre, quan els Mossos van tenir accés a una informació segons la qual diverses persones havien traslladat a mitjans de comunicació com El País, el bloc Malaprensa o el diari Hipertextual informació sobre un delicte d’estafa al darrere d’una col·lecta que duia a terme un matrimoni de la localitat de Fígols per recaptar fons per a la seva lla afectada d’una malaltia greu.

900.000 euros en donatius

Segons els Mossos, Fernando Blanco i Marga Garau havien recaptat 918.000 euros en donatius que s’havien de destinar a intervencions mèdiques de la nena que, finalment, no s’haurien dut a terme. D’aquesta quantitat, se n’havien gastat prop de 600.000.

La policia catalana també ha revelat que Blanco va ser detingut després de fugir d’un control policial que s’havia muntat a la Cerdanya precisament per l’eventual risc de fugida dels investigats. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat