Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Pla pilot per implantar l''app' antitabac de la UdL i el Santa Maria als hospitals catalans

L'ICO s'afegeix al projecte en el qual ja han confirmat la seva participació 6 centres tot i que l'objectiu és arribar als 84 hospitals de tot Catalunya

aplicació, app, fumar, fumadors, tabac, tabaquisme, grup de treball, hospitals, Hospital de Santa Maria, Universitat de Lleida
Imatge del grup de treball amb membres de la UdL, l'ICO i l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida. (Foto: Universitat de Lleida)
Un total de 6 centres de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense fum participaran en un estudi pilot sobre l'aplicació per a mòbils dissenyada per deixar de fumar per la Universitat de Lleida (UdL), Hesoft Group i la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida. L'Institut Català d'Oncologia (ICO) s'ha afegit a la iniciativa, que té com a objectiu final l'aplicació del programa als 84 hospitals de tot Catalunya. De fet, el Santa Maria, l'ICO i la UdL acaben de constituir el grup de treball que impulsarà el pla pilot al mateix hospital lleidatà, l'ICO Hospitalet, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona, l'Hospital de Sant Joan de Déu-Althaia de Manresa, la Clínica del Vallès de Sabadell i l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Aquests 6 centres sanitaris ja han confirmat la seva participació i n'hi ha 3 més pendents de fer-ho.

El professor de la Facultat de Medicina de la UdL i responsable de la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria, Francesc Abella, ha explicat que l'objectiu d'aquesta aplicació mòbil antitabac és "minimitzar al màxim el risc de recaiguda dels pacients que han deixat de fumar, tot oferint-los un contacte continu amb els professionals sanitaris a través d'un xat similar al WhatsApp". A més, els usuaris reben missatges periòdics de control amb estadístiques i els assoliments en relació amb els dies sense fumar, els diners estalviats i els efectes positius en la salut que suposa l'abstinència. 

L'aplicació -disponible en català, castellà i anglès- va ser dissenyada pel grup de recerca de Computació Distribuïda de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL i de l'start-up sorgida del Trampolí Tecnològic de la UdL i especialitzada en el disseny i desenvolupament de solucions de telemedicina Hesoft Group. Està vinculada a Shuite TControl, una plataforma amb una comunicació bidireccional que pot ser adaptada a diverses aplicacions, com aquesta del tabac o la també desenvolupada per la UdL per al control de pacients hipertensos. 

La Unitat de Tabaquisme del Santa Maria ha organitzat aquest divendres a la Universitat de Lleida l'onzena edició de la Jornada de Tabaquisme, centrada enguany en les patologies del tabac. En la trobada, que ha tingut lloc a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, al campus de Cappont de la UdL, els experts han analitzat temes com ara l'impacte del consum de tabac en les malalties reumàtiques o a les artèries perifèriques.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat