Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Unió de Pagesos exigeix al Govern que no augmenti els exemplars d’ós al Pirineu i que no incentivi l’existència del llop

El sindicat es mobilitzarà el 16 de desembre a diverses comarques per reclamar la millora de la viabilitat de les explotacions de muntanya

Unió de Pagesos, Joan Caball, Josep Carles Vicente, Ramon Comes,
Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos; Josep Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos; i Ramon Comes, responsable de Medi Natural. (Foto: Unió de Pagesos)
Unió de Pagesos exigeix al Govern que no augmentin els exemplars d'ós al Pirineu i que no incentivin l'existència del llop. En la roda de premsa d'avui a Lleida (Segrià), Unió de Pagesos s'ha mostrat contrari a la reintroducció d'aquests "grans carnívors" com l'ós o el llop. A redós de la jornada que el Departament de Territori coorganitza el 13 de desembre a Boí (Alta Ribagorça) —"Seguiment i conservació de les poblacions d'ós bru i llop a Catalunya"— el sindicat s'ha avançat per exposar les conseqüències per a la ramaderia de muntanya de la convivència forçosa amb aquestes espècies. En aquest sentit, el sindicat ha convocat diverses mobilitzacions a les comarques de muntanya el pròxim 16 de desembre per reclamar la millora de la viabilitat de les explotacions de muntanya.

El sindicat considera que els atacs habituals de l’ós als ramats de muntanya fa evident que avui en dia no és compatible la seva protecció amb les activitats productives de les comarques de muntanya. "Ni tan sols fent canvis en la gestió de l’explotació, ja que l’agrupament de ramats o el tancament de pastures, a banda de ser una inversió afegida, dificulta l’aprofitament de les pastures i augmenta el risc de problemes sanitaris", argumenten.

D’acord amb això, Unió de Pagesos defensa que la decisió de reintroduir l’ós s’ha de fer d’acord amb la capacitat del medi de mantenir-los sense perjudicar el bestiar domèstic, consultant el territori, articulant mesures preventives per a tots els sectors ramaders i contemplant compensacions efectives pels danys que puguin causar. En el cas del llop, Unió de Pagesos insta el Govern a no fer cap pas per incentivar-ne la presència a Catalunya; argumenta, amb dades del Ministeri d’Agricultura, que als altres punts de l’Estat on hi ha presència de llop tenen seriosos problemes per compatibilitzar la seva presència no només amb la ramaderia extensiva —moltes explotacions s’han vist forçades a abandonar l’activitat— sinó també amb la seguretat ciutadana. 

En la roda de premsa, també s’ha fet constar que aquest escenari de dificultats per dur a terme l’activitat agrària a muntanya a causa d’una gestió deficient de la sobrepoblació de fauna s’agreuja per les retallades del Govern en determinades línies d’ajut com les adreçades a les produccions ecològiques, les indemnitzacions compensatòries per a zones de muntanya, o les mesures d’agroambient i clima.
 
Per tot plegat, el 16 de desembre, Unió de Pagesos ha convocat mobilitzacions a les comarques de muntanya: a Berga (Berguedà), Ripoll (Ripollès), Oliana (Alt Urgell), la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i el Pont de Suert (Alta Ribagorça). Unes mobilitzacions que esdevindran el preàmbul de la campanya "Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia", la qual culminarà amb la primera marxa pagesa consistent en una gran tractorada des de diversos punts del territori que confluirà, el 28 de gener, a Barcelona per reivindicar, a més dels aspectes anteriorment exposats, qüestions com la representativitat, els instruments de suport al sector agrari, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania, una ordenació territorial respectuosa amb els espais agraris, o la justícia i l’equitat en el comerç i la distribució dels productes alimentaris, entre d’altres aspectes.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat