Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Esports d'homes i dones

El bàsquet és l’esport més practicat per les noies a les terres de Lleida

CB Lleida, bàsquet
L’esport més practicat per les noies a Lleida és el bàsquet. (Foto: CB Lleida)
Els valors de l’esport no entenen de gènere. Nens i nenes, nois i noies, homes i dones, tots i totes tenen els mateixos drets i deures sobre els diferents terrenys de joc. Es tracten d’igual a igual i, malgrat les diferències físiques existents entre ambdós sexes, gaudeixen de les mateixes oportunitats i reconeixements. Si més no, així hauria de ser. Tanmateix, som conscients que encara resta molt treball per aconseguir una igualtat real entre les competicions masculines i les femenines, començant pel ressò que se’n fa des dels mitjans de comunicació. Tot i que cada vegada són més les dones que triomfen en les modalitats esportives que practiquen (només cal fer un cop d’ull als darrers Jocs Olímpics per adonar-se’n), els estereotips segueixen presents, així com una sèrie de barreres que poc a poc han anat trencant les esportistes a còpia de perseverança i gotes de suor, sovint des de la invisibilitat més absoluta.


La demarcació de Lleida no suposa pas l’excepció que confirma la regla, malgrat el bon treball que s’està duent a terme des de diverses federacions per tal de cercar un equilibri que, avui en dia, encara sembla molt llunyà. Així ho revelen les estadístiques, fredes però, alhora, inequívoques. L’exemple més paradigmàtic el trobem en l’anomenat esport rei, el futbol, una disciplina tradicionalment considerada “d’homes”. I és que per cada noia federada a les terres de Lleida hi trobem setze nois. Una proporció molt desnivellada que provoca que, pràcticament, la presència d’una única jugadora equivalgui a la d’un equip masculí sencer. Així es desprèn del nombre de llicències que es van efectuar la passada temporada a la demarcació, tant en categories de base com sènior, doncs de 7.921 només 454 van ser femenines. Pel que fa al nombre de conjunts femenins, enguany n’hi ha un total de 27, 17 d’absoluts i 11 en categories de formació, uns guarismes similars als del curs anterior. En aquest sentit, cal destacar que els dos clubs més representatius del futbol femení lleidatà, la S.E. AEM i el CF Pardinyes, han creat aquest estiu un nou equip femení, passant a tenir-ne cinc i quatre respectivament. Els segueixen el Soses i l’ENFAF-Andorra, ambdós amb tres equips. La futbolista Carla Estopà, una de les tres jugadores que aquesta temporada han deixat l’AEM de Segona Nacional per recalar en l’ambiciós projecte del Pardinyes a Preferent, creu que la situació del futbol femení lleidatà “cada cop millora, però en comparació amb altres províncies encara ens falten moltes jugadores i molts equips per tenir una bona competició”. “Sembla que l’etiqueta d’esport per a homes va marxant gràcies a les iniciatives dels clubs i la federació, però les jugadores agrairíem una major difusió del futbol femení”, comenta Estopà.
 
Si comparem el nombre de llicències del futbol (sense tenir en compte la modalitat de sala) amb el dels esports col·lectius que el persegueixen, ràpidament observarem que la diferència és abismal. De fet, crida l’atenció que el nombre de fitxes futbolístiques femenines (454) és superior al de les llicències totals en handbol (378) i voleibol (303). I això que les dones federades no suposen ni el 6% del total. En canvi, tant l’handbol com el voleibol van sumar la passada temporada més llicències femenines que masculines a les terres de Ponent, especialment en les categories de base. Són, per tant, esports de dones? Guillem Puertas, delegat i segon entrenador de l’Associació Lleidatana d’Handbol, defuig aquesta qualificació. “Desitjaria que aquesta dada s’hagués produït per un augment de les llicències femenines i no per un descens de les masculines, que és el que ha provocat aquest increment en la ràtio”, apunta. “Per desgràcia, l’handbol no és un dels esports més coneguts i practicats a les nostres contrades”, reconeix Puertas. En termes absoluts, l’esport més practicat per les noies a Lleida és, amb molta diferència, el bàsquet. I és que fins a 1.935 jugadores es van federar l’any passat en la disciplina de la pilota taronja, apropant-se al 30% del total de llicències. “Un moment de creixement i reconeixement, però encara amb molt camí a fer”, en paraules d’Anna Campos, la presidenta del CB Lleida, un dels principals emblemes del bàsquet femení lleidatà, amb un actiu de 180 jugadores.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat