Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'equip de govern de la Paeria planteja un pressupost per al 2017 de 151,5 milions d'euros

El PSC preveu assolir un estalvi d'1,5 milions i proposa destinar 13 milions d'euros en inversions

Joan Gómez, Montse Mínguez, Àngel Ros, Fèlix Larrosa, pressupost, Ajuntament de Lleida,
El paer en cap amb els tinents d'alcalde Mínguez, Larrosa i Gómez. (Foto: Ajuntament de Lleida)
L'equip de govern d'Àngel Ros ha presentat aquest divendres el seu projecte de pressupost de l'Ajuntament de Lleida per al 2017, que ascendeix a 151.554.454,39 euros -sense comptabilitzar les inversions-, un 1,21% superior a l'actual. La proposta, que preveu assolir un estalvi d'1,5 milions, prioritza el funcionament de la ciutat, garantir els serveis a la ciutadania i la cohesió social, la sostenibilitat i l'aprovació del nou POUM. La voluntat del PSC passa per destinar 13 milions d'euros a inversions, que s'obtindrien de l'estalvi, de la venda de patrimoni i de les aportacions d'altres administracions. En aquest sentit, l'equip de govern planteja partides per al nou Museu Morera i per al vial Víctor Torres, entre d'altres projectes que abans caldrà concretar amb l'oposició. Com a novetat, els ciutadans podran decidir a través de processos participatius en quins projectes volen que s'inverteixi entorn al milió d'euros del pressupost. El PSC ja ha iniciat converses amb la resta de grups per poder sumar els consensos necessaris que permetin tirar endavant els comptes, que es debatran en el Ple del 30 de novembre.

La tinent d'alcalde i responsable d'Hisenda, Montse Mínguez, ha explicat que la proposta de l'equip de govern preveu uns ingressos per al 2017 de 151,5 milions d'euros (+1,21% en relació amb el 2016) i una despesa de 150 milions (+0,47%), cosa que permetrà assolir un estalvi d'1,5 milions d'euros.

Pel que fa a despesa corrent, els àmbits amb un major dotació són cohesió social, educació i ocupació (31,1 milions d'euros), serveis per a la ciutat (27,2 milions), urbanisme i via pública (21,7 milions) i seguretat, civisme i règim interior (18,5 milions d'euros). La despesa en personal municipal ascendirà als 54,7 milions (-2,24% en relació amb el 2016), la compra de béns i serveis als 56,8 milions (+1,54%), i les transferències corrents a 16,9 (-3,43%). Així mateix, disminueix l'aportació de la Paeria a l'Empresa Municipal d'Urbanisme, que passa dels 4,8 milions del 2016 als 3,5 previstos per al 2017, gràcies a la reestructuració del deute amb aplicació a amortització de les vendes immobiliàries.

Pel que fa als ingressos, el PSC preveu recaptar 75,9 milions d'euros d'impostos directes municipals (+0,43%). En concret, 50,53 milions provindran de l'IBI, amb la qual cosa la Paeria deixarà d'ingressar 500.000 euros en aquest concepte per la reducció del 2% d'aquest impost. L'equip de govern preveu ingressar 4,4 milions d'indirectes (+6,51%) i 31,1 milions en concepte de taxes i d'altres conceptes (+1 milió en relació amb el 2016 per la nova taxa que gravarà les companyies de telefonia mòbil per l'ús que les antenes fan de l'espai públic).

Durant el 2017, el PSC preveu amortitzar 9,7 milions de deute, fet que deixaria la càrrega financera de la Paeria en el 50,5% dels seus ingressos corrents però que s'enfila fins al 103,4% si s'inclou també el deute de l'EMU, el Parc Científic i el Centre de Negocis i Convencions.

13 milions d'euros per a inversions

L'alcalde de Lleida ha exposat que la voluntat és destinar l'any vinent 13 milions d'euros a inversions i ha deixat la porta oberta a negociar amb la resta de grups com s'acaben finalment gastant aquests diners. Tot i això, entre les prioritats de l'equip de govern hi ha el nou Museu Morera, el vial de Víctor Torres, la Seu Vella, l'adquisició de la residència Pare Coll, el Pla de Barris de Noguerola, reinvertir en els equipaments municipals, avançar cap a una ciutat més sostenible i seguir amb l'adquisició d'habitatges per a ús social, sobretot per a gent gran i joves, entre d'altres.

Pressupostos més participatius

Una de les novetats plantejades pel PSC, i en què també coincideixen d'una forma similar la resta de grups, és que els ciutadans puguin escollir a través de processos participatius en quines inversions volen que es destini una quantitat que giraria entorn del milió d'euros segons la proposta de l'equip de govern. Per fomentar la participació, el govern d'Àngel Ros també convocarà quatre audiències públiques amb els sectors econòmic, entitats i col·lectius, el món veïnal i el tercer sector per presentar-los els comptes i poder-ne seguir l'execució posteriorment a través de la creació de comissions de seguiment en aquests quatre àmbits.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat