Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

ERC proposa un nou model de finançament "més equitatiu" per a tots els ajuntaments de la Diputació

Els republicans volen donar una resposta adequada a les necessitats de cada municipi atenent la realitat de cadascun d'ells

Esquerra Republicana de Catalunya, Jaume Gilabert,
ERC ha presentat un nou model d'equitat per als ajuntaments. (Foto: Rubén Verdú)
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha presentat aquest divendres un nou model de finançament "més equitatiu" per a tots els ajuntaments lleidatans i per a una "millora del model de governança" de la Diputació de Lleida. Partint dels criteris "equitatiu" i "transparent", la formació vol donar una resposta adequada a les necessitats de cada municipi atenent la realitat de cadascun d'ells. La proposta del nou model de Contracte Programa que proposen els republicans per a l'administració es presentarà en el debat dels pressupostos de la Diputació per a 2017. "Volem que sigui una proposta oberta, no només d'ERC, ja que això beneficia tothom, sense colors polítics", confessen. En aquest sentit, la formació té previst reunir-se amb altres grups per debatre el nou model i "aposta de futur".

Pel portaveu d'ERC a la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, "els ajuntaments són l'administració més propera a la ciutadania, per això han de ser unes entitats autònomes, que no estiguin pendents de rebre subvencions. Defensem un nou model, un nou sistema, que els permeti l'autonomia suficient, superant el model actual per donar lloc a un nou sistema de redistribució dels recursos i garantir que tothom rebi les aportacions econòmiques amb les mateixes garanties. La república catalana que volem ha de ser la república de les persones".

Els republicans han manifestat que, "d'acord amb els pressupostos actuals, el 22% dels ajuts destinats als ajuntaments són atorgats a criteri discrecional des de presidència atenent criteris polítics. Aquest import suposa un 6,45% del pressupost de la Diputació. És evident que hem de vetllar per garantir el principi d'equitat, perquè tots paguem impostos per igual, per tant, els municipis tenen dret a rebre finançament per igual", asseguren.

Així, la formació ha donat a conèixer el nou model de Contracte Programa per al món local, que segons Gilabert "ha de permetre una major planificació municipal obtenint un acord de finançament plurianual tancat segons uns criteris clars i objectius".

Aquest nou model de finançament dels ajuntaments mantindria per al 2017 les convocatòries finalistes actuals amb bases que tothom pot sol·licitar (llars d'infants, consultoris mèdics, socorristes, aigua, camins, etc.) però reduiria notablement el total d'ajuts directes que s'adjudiquen des de presidència de la Diputació que es redistribuirien en una nova línia d'ajuts tancats calculats a partir d'una fórmula matemàtica, seguint el mateix criteri que ja s'utilitza actualment per al Pla d'inversions locals de la Diputació o per al Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC).

Per Dionís Guiteras, secretari d'ens locals supramunicipals d'ERC, "som davant d'un paradigma social diferent i l'administració ha de respondre de forma eficient, aprofitant i gestionant el màxim de bé tots els recursos i aportant un bon bagatge en el procés de construcció de la nova república".

Finament, Gilabert ha confessat que el grup és "corresponsable del que s'ha votat fins ara" quant a la governança de la Diputació, inclús durant el seu mandat, però assegura que ara volen fer un pas endavant defugint del subsidi i rectificant uns pressupostos que siguin "més útils per als ciutadans". Tot i que desconeixen la proposta del grup de govern de la Diputació (que es donarà a conèixer el dilluns vinent 14 de novembre), esperen que la seva proposta sigui portada endavant per la resta de grups de la corporació, amb els que es reunirà durant la pròxima setmana.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat