Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Cultura declara el Museu de Lleida com a museu d'interès nacional en ple litigi per les obres de Sixena

La Junta de Museus de Catalunya dóna llum verd a la declaració, que en els pròxims dies signarà el conseller Santi Vila

Museu de Lleida
La Junta de Museus de Catalunya ha donat llum verd a la declaració del Museu de Lleida com a museu d'interès nacional. (Foto: Arxiu)
La Junta de Museus de Catalunya ha donat llum verd a la declaració del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal com a museu d'interès nacional en considerar que té una "significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya i que reuneix les condicions que, segons la Llei de museus, fan que sigui susceptible de ser declarat museu d'interès nacional". Entre aquestes condicions, destaca la importància i el valor elevat del conjunt de béns culturals de les seves col·leccions i l'interès del seu patrimoni museístic. L'acord per declarar el Museu de Lleida d'interès nacional, que arriba en ple litigi per les obres de Sixena que Aragó reclama a Catalunya, forma part del "Compromís amb l'art i el patrimoni de Lleida" que Vila va presentar el setembre. Es tracta d'un programa d'actuacions en els principals equipaments patrimonials de les terres de Lleida amb l'objectiu de reforçar la seva capitalitat artística i cultural amb el consens, la complicitat i la participació de la resta de les administracions públiques de la ciutat i del territori.

En el seu dictamen, la Junta de Museus determina que les col·leccions del Museu de Lleida reuneixen un conjunt de béns culturals que "comprenen pràcticament totes les èpoques de la història i de l'art del país i les fan patents a través d'objectes destacats, d'altíssim nivell". A més, les diferents col·leccions que constitueixen el Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal tenen, en el seu conjunt, "un valor patrimonial de primer ordre". El fons, amb 32.000 objectes, està integrat bàsicament per tres col·leccions: la de l'antic Museu Diocesà, la d'arqueologia de l'Institut d’Estudis Ilerdencs i la del tresor de la Catedral de Lleida.

La Junta de Museus considera que el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal és un equipament patrimonial "indispensable" per entendre les terres de Ponent i, en conseqüència, per una comprensió global de Catalunya i dels territoris vinculats a la cultura catalana.

En el seu informe, la Junta també ressalta "la permeabilitat de la cultura catalana cap a les zones més properes de l'Aragó, amb una important influència mútua", i recorda que "la fluctuació constant dels límits territorials ha impregnat de catalanitat tota la zona que ara és administrativament aragonesa però que ha vist marcada tota la seva història per la influència lleidatana i, especialment, pel paper fonamental que ha jugat en aquest fet el bisbat de Lleida, al qual pertanyien fins fa només 21 anys una part considerable de municipis aragonesos". En aquest sentit, el dictamen corrobora que "el conjunt del Museu de Lleida és indispensable, doncs, no només per entendre la història i la cultura catalanes, sinó fins i tot les d'Aragó".

A partir de la resolució de la Junta de Museus, l'expedient de la declaració del Museu de Lleida com a museu d'interès nacional serà signat en els pròxims dies pel conseller de Cultura, Santi Vila.

Actualment, completen la llista de museus d'interès nacional la Fundació Joan Miró, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona, el Museu Episcopal de Vic, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu de Montserrat i el Museu Picasso.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat