Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El PP insta el Govern a augmentar les places de residència i centres de dia de gent gran a Lleida

Marisa Xandri ha recordat que actualment a la demarcació de Lleida hi ha 1.822 persones que esperen l'adjudicació d'una plaça

residència, Terraferma,
Actualment hi ha 703 persones a la ciutat de Lleida que esperen l'adjudicació d'una plaça en una residència. (Foto: SAR)
La Comissió d'Afers Socials i Famílies del Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposta de resolució del PPC, transaccionada amb JxSí, que obliga la Generalitat a aplicar la programació territorial de serveis especialitzats 2015-2018 a la ciutat de Lleida per anar augmentant "de forma ràpida, urgent i prioritària" el conjunt de places de residència i centre de dia de gent gran a Lleida, tot mirant d'incloure-les en els pressupostos de 2017. La diputada popular Marisa Xandri ha recordat que actualment a la demarcació de Lleida hi ha 1.822 persones, 703 a la ciutat de Lleida, que esperen l'adjudicació d'una plaça en una residència pública de gent gran. Per això, ha argumentat que la proposta respon a "la manca de noves places públiques i la major esperança de vida de les persones ha fet que en només un any les llistes d'espera s'hagin incrementat en un 50%".

Durant el debat i votació d'aquesta proposta en la Comissió d'Afers Socials i Famílies del Parlament, Xandri ha recordat dades de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) que indiquen que a Catalunya, per mantenir l'actual utilització de residències per a la gent gran, s'haurien de crear 7.400 places noves de residències fins a l'any 2020, és a dir, més de 1.000 cada any. Comparant amb altres comunitats, a Catalunya l'índex de places disponibles en relació amb la població de més de 65 anys és del 4,35%, molt inferior a la del País Basc, Navarra, Castella i Lleó o Madrid, sent la mitjana espanyola del 4,67%. Tanmateix, per mantenir la cobertura en l'atenció a la gent gran als centres dia (1,24%), s'haurien de crear 2.068 noves places abans de 2020.

Marisa Xandri ha explicat que pel que fa a la ciutat de Lleida, de de les 27 places concertades a les quals es va comprometre la Generalitat per al centre de dia municipal per a gent gran depenent a l'antic convent de Santa Clara, "únicament se n'han concretat 12 per a la seva posada en funcionament".

Tanmateix, la diputada popular ha destacat que el projecte del mercat municipal de Cappont, estrenat fa cinc anys, preveia la posada en funcionament d'un altre centre de dia per a gent gran. En aquesta línia, la diputada popular ha destacat que la proposta aprovada inclou l'elaboració d'un pla específic per a la ciutat de Lleida de detecció de necessitats i de programació territorial dels recursos d'atenció social especialitzada i domiciliària en relació amb el Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat