Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

ERC-Avancem assegura que el conveni de cessió de l’antiga Audiència no permet ubicar-hi el Museu Morera

El grup municipal exigeix a l'equip de govern retirar de l'ordre del dia del pròxim Ple la proposta per a la futura seu de l'equipament cultural

antiga Audiència,
Imatge de l'antiga Audiència de Lleida. (Foto: ERC-Avancem)
El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem exigeix al govern municipal que retiri de l’ordre del dia del Ple d’aquest divendres la proposta d'ubicar el Museu Morera a l’antiga Audiència, a la rambla de Ferran, perquè asseguren que el conveni de cessió entre el Govern espanyol i l’Ajuntament de Lleida "no permet fer-hi un museu". Segons els republicans, el document administratiu de cessió de l'edifici, de l'any 2010, "deixa clar que el Ministeri d'Economia i Hisenda el va cedir exclusivament per a un ús administratiu i que no es pot canviar a un ús de pública concurrència". Per tant, ERC-Avancem assegura que "el Ple no pot aprovar la destinació de l'edifici de l'antiga Audiència per a la nova seu del Museu Morera com pretén l'equip de govern". El grup municipal també adverteix que un incompliment del conveni "augmentaria els costos del nou espai museístic en concepte de deteriorament o fins i tot d'indemnització".

D'altra banda, els republicans reclamen que abans de tirar endavant nous projectes museístics s'ha de fer un nou Pla de museus, "ja que el que hi ha és de 1996 i està desfasat". Per això, el grup municipal demana que en un termini de tres mesos es faci "una planificació global i adaptada a la realitat i a les necessitats actuals de tots els museus fets o projectats a Lleida", tal com recull la moció que defensarà en el pròxim Ple.

Finalment, ERC-Avancem lamenta que el govern socialista "prengui decisions unilaterals" com ara la nova ubicació del Museu Morera "malgrat estar en minoria i sense buscar el consens dels altres grups municipals i tampoc de les entitats culturals de la ciutat".

El grup republicà sempre ha defensat que es recuperi el projecte de l'illa dels museus al Centre Històric, "que permetria al Museu Morera convertir-se en un pol d'atracció turística al barri i al turó de la Seu Vella". A més, "l'espai podria complir, més enllà de la funció de conservació i difusió, una funció social com a espai de trobada i participació, una de les finalitats dels museus del segle XXI segons el Pla de museus de Catalunya".

Conveni de cessió de l'antiga Audiència

Segons el document administratiu de cessió, atorgat a la ciutat de Lleida el 10 de febrer de 2010, entre la delegada del Ministeri d'Economia i Hisenda a Lleida i l'alcalde de Lleida, la finca està gravada amb una limitació de disposició. En concret, el document recull que "l'immoble es destinarà de forma permanent a dependències administratives municipals, cedint-se per a les finalitats citades". El document afegeix que, "si la finca no fos destinada a l'ús previst de dependències administratives municipals en el termini de tres anys o deixés de destinar-se posteriorment, es considerarà resolta la cessió i es revertirà a l'Estat, integrant-se en el seu patrimoni amb totes les seves pertinences i accessions sense dret a indemnització, tenint l'Estat dret, a més, a rebre de la corporació, prèvia taxació pericial, el valor dels detriments o deterioraments experimentats pel mateix".

Així mateix, la Llei 233/2002 del patrimoni de les administracions públiques diu que "els béns i drets objectes de la cessió només podran destinar-se a les finalitats que la justifiquen i en la forma i amb les condicions que, en el seu cas, s'haguessin establert en el corresponent acord".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat