Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El jutjat d'Osca alerta Vila de possibles multes i "responsabilitats penals" si no traslladen les obres que falten a Sixena

El conseller de Cultura assegura que el Govern està "perplex" i considera l'avís judicial "absolutament desproporcionat"

Sixena, obres, art, litigi, peces, jutjat, Osca, Monestir, trasllat, provisional, interlocutòria, Museu de Lleida
Tres de les obres de Sixena exposades al Museu de Lleida. (Foto: Arxiu)
El jutjat d'Osca ha alertat el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, de possibles multes i "responsabilitats penals" si no traslladen a l'Aragó les obres d'art de Sixena que encara estan a Catalunya. Concretament, 2 que encara romandrien al MNAC (tot i que Serra ha dit que no sap on són), ja que el 26 de juliol, assegura el jutjat d'Osca, es van lliurar 51 de les 53 que hi havia en dipòsit al Museu, així com les 44 que hi ha al Museu de Lleida i que Vila insisteix que s'han de quedar a Catalunya perquè estan catalogades i protegides per la Llei de patrimoni. En la interlocutòria emesa aquest dimarts pel jutjat d'Osca es desestimen també els tres recursos de reposició presentats per la Generalitat i el MNAC, una resolució que és ferma. El conseller de Cultura ha assegurat aquest dimarts a la tarda que el Govern està "perplex" i considera l'avís judicial "absolutament desproporcionat".

Pel que fa a les obres d'art de Sixena que es troben al Museu de Lleida, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat que el Govern no modificarà el seu posicionament i seguirà defensant que les 44 peces no es poden traslladar perquè s'estaria incomplint la legalitat catalana. "El Departament de Cultura es mantindrà ferm i seguirà defensant amb serenor i tranquil·litat que aquestes peces no poden sortir de Lleida", ha manifestat.
 
Vila ha lamentat la darrera interlocutòria del jutjat d'Osca i ha reconegut que estar "sorprès" per la "virulència del jutjat en relació amb l'execució provisional d'una sentència que no és ferma i que ens sembla que no es prou curosa amb tot un marc legislatiu regulatori en matèria cultural i patrimonial". "No ens cansem de donar arguments de tipus judicial, cultural, patrimonial, social i polític, i la resposta són decisions desproporcionades", ha afegit Vila.
 
En aquest sentit, Vila ha demanat "un punt de serenitat i de proporcionalitat en les accions que prenguin les parts" i ha recordat que qualsevol decisió sobre el futur de les peces del Museu de Lleida "l'haurà de prendre de forma col·legiada el Govern, que ja va aprovar un acord segons el qual no s'autoritzava la sortida de les obres del Museu de Lleida". "I seguim convençuts que tenim la raó", ha assenyalat.
 
El conseller ha manifestat que "el Govern de Catalunya sempre ha volgut complir amb la legalitat, però també sempre s'ha de complir amb la legalitat catalana" i manté que des del Departament de Cultura "hem demostrat interès en trobar vies de diàleg i de complicitat per anar remuntant un conflicte que hem heretat i que no agrada a ningú"
 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat