Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'oposició rebutja l'aprovació del Compte General de 2015 de l'Ajuntament de Lleida

Només Ciutadans ha donat suport a un PSC que ha acusat CiU, ERC, PP, la Crida i el Comú de ser "deslleials" amb la Paeria i amb la ciutadania

Ajuntament de Lleida
Imatge del Ple de l'Ajuntament de Lleida. (Foto: Judit Gómez)
El Ple de l'Ajuntament de Lleida ha rebutjat l'aprovació del Compte General de 2015 del consistori. CiU, ERC, PP, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida, que sumen quinze regidors, hi han votat en contra perquè consideren que la gestió econòmica de l'equip de govern ha estat "deficient" i "poc encertada". Consideren que l'executiu municipal segueix sense practicar un control exhaustiu de la despesa. El Comú, a més, ha incidit que l'aprovació del Compte General s'ha portat al Ple amb retard, ja que la llei marca com a termini màxim l'1 d'octubre. Ciutadans ha votat a favor de l'aprovació, juntament amb el PSC, però els seus vots (en sumen dotze) no han estat suficients. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha acusat els partits que hi han votat en contra de ser "deslleials" amb la Paeria i amb la ciutadania. L'Ajuntament de Lleida haurà, per tant, per primera vegada, de trametre a la Sindicatura de Comptes el compte general d'un exercici financer que no ha estat aprovat pel Ple.

El president del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), Toni Postius, ha valorat la manca de suport a l'expedient del Compte General de 2015 com "un símptoma inequívoc que posa de relleu l'esgotament del projecte socialista a Lleida". Al seu parer, "estem assistint al final agònic del model polític del PSC, encapçalat per un paer en cap incapaç d'aconseguir el suport a la seva gestió econòmica", la qual ja va ser reprovada pel conjunt de l'oposició fa uns mesos enrere. Postius considera, a més, que aquests comptes "estan mancats d'ambició i no contemplen les necessitats reals de la ciutadania".
 
El president d'ERC-Avancem, Carles Vega, ha lamentat que l'expedient és semblant al de l'any anterior i que "les coses es continuen fent malament". Així, ha justificat el vot negatiu d'Esquerra "per la deficient gestió econòmica del govern municipal i la gestió pressupostària de l'EMU i per l'opacitat del govern". Vega s'ha remès a l'informe de fiscalització i control financer dels comptes de la Paeria, que deixa clar que "l'equip de govern fa despeses de funcionament sense informes de justificació i sense que tinguin una partida pressupostària assignada, i fins i tot hi ha despeses que no es poden acceptar, com multes de trànsit". Finalment, ERC-Avancem considera greu que l'interventor alerti d'irregularitats en 76 expedients de contractació, en què "s'han detectat trossejaments de contractes quan s'haurien d'haver fet per procediment obert o negociat sense publicitat" perquè superen els 3.000 euros.
 
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha lamentat el rebuig al Compte General i ha recordat que la votació del Compte General no és un judici polític a la gestió municipal. "El sentit de la votació no es basa en si s'està d'acord o en desacord amb el que s'ha fet econòmicament durant l'exercici. Cal votar si la comptabilitat presentada reflecteix de manera rigorosa i acurada allò que ha passat durant l'exercici, requisits que, sense cap gènere de dubte, compleix el Compte General de la Paeria de 2015", ha dit.
 
Ros ha recordat que en cas de no aprovar-se el Compte General, es pot bloquejar la recepció del finançament de la Paeria dels pressupostos de l'Estat. El paer en cap ha criticat que el rebuig al Compte General per part de cinc partits de l'oposició s'hagi fet per voler fer visible que la Paeria es governa en minoria i s'hagi basat en criteris polítics i que no s'hagi posat sobre la taula cap qüestionament tècnic o cap contraproposta tècnica a un expedient tècnic que és, ha assegurat, "rigorós i acurat".
 
La moció del PP, que instava a rebutjar la resolució del Parlament, també ha estat rebutjada amb l'abstenció del govern municipal i el suport de C's
 
El Ple també ha tombat un punt de la moció del PP que instava a rebutjar la resolució del Parlament de Catalunya aprovada el passat mes de juliol. La moció ha comptat amb el suport del grup de Ciutadans -que ha apel·lat a la unió d'Espanya-, l'abstenció del PSC i els vots contraris de la resta de formacions.
 
Tanmateix, s'ha aprovat la moció pel projecte de voluntariat del centre d'acollida d'animals de Lleida presentada per les protectores i entitats Protectora Lydia Argilés, Progat Lleida, Proteger los Inocentes, Protectora de Seròs, Amics dels Gats de la Floresta i Gossos Lleida. Cal recordar que amb aquesta iniciativa les entitats pretenen ajudar en la millora del funcionament de la canera municipal per millorar també la qualitat de vida dels animals del centre i augmentar les seves possibilitats d'adopció.
 
D'altra banda, el Ple de la Paeria ha aprovat alguns dels punts de la moció presentada per la Crida en contra les agressions sexistes i LGTBIfòbiques. En aquest sentit, el grup de Ciutadans ha criticat la intenció "partidista" de la moció defensant, com ho ha fet el PSC, que alguns dels punts d'aquesta ja s'estaven complint per l'equip de govern i que d'altres depenien d'institucions que no es representaven en el Ple. Un dels motius d'aquesta crítica també ha estat la presència de representants d'entitats lleidatanes en defensa de la dona, que han mostrat un cartell amb el lema "Prou violències masclistes. Lleida Feminista!".Finalment, el Ple del consistori ha donat llum verda al nomenament de Llorenç Corbella com a director d'arts escèniques dels teatres municipals de l'Escorxador, la Llotja i Julieta Agustí.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat