Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Lleida recuperarà a finals d'any l'antic barri jueu del Centre Històric

Segons l'Ajuntament de Lleida, les obres s'han allargat arran de les noves troballes arqueològiques

call jueu, Centre Històric, obres,
Ros ha explicat que es preveu que les obres per recuperar l’antic call jueu de Lleida acabaran a finals d’any. (Foto: Ajuntament de Lleida)
Les obres d'adequació i recuperació de l'antic call jueu, situat al Centre Històric de Lleida, finalitzaran d'aquí a tres mesos. Així ho ha explicat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, durant la visita de les obres. El paer ha destacat que “les obres de recuperació de l’antiga cuirassa jueva de la ciutat aportaran valor històric i patrimonial però també teixiran i connectaran el conjunt del Centre Històric”.

Ros ha explicat que es preveu que les obres per recuperar l’antic call jueu de Lleida finalitzaran a finals d’any, “un endarreriment que val la pena, ja que s’han trobat restes de la fonamentació de l’edifici de l’antic seminari, que daten del segle XVIII, i també restes del sistema de clavegueram del call jueu del segle XIV”. Aquesta descoberta va fer que el projecte s’hagi anat refent i adaptant a les troballes arqueològiques que es van trobar”.

El paer en cap, a més, ha posat de relleu la importància d’aquesta actuació també des de la vessant de l’accessibilitat i de la interconnexió, ja que el call jueu actuarà com a distribuïdor urbà dins del Centre Històric, al qual s’hi podrà accedir des de sis entrades diferents: els carrers Sant Cristòfol, Dolors, Companyia, Maranyosa, Major a través de la Costa del Jan (ascensor i escales) i des de la zona de l’antic seminari.

Els treballs se situen ara en la consolidació dels terrenys amb l’objectiu, en primer lloc, de donar forma als vials i passarel·les que s’instal·laran i, posteriorment, per donar forma als jardins previstos a l’actuació. La recuperació de l’antic call jueu preveu un sistema molt elegant de voladissos i passeres que permetran donar una visió de conjunt a tot l’entorn i, alhora, la ciutat guanyarà un espai molt permeable de gaudi col·lectiu i de memòria històrica.

Cal destacar que el gruix dels treballs per implementar les instal·lacions generals bàsiques, que s’han soterrat, ja han finalitzat. En aquests moments s’han iniciat els moviments de terres per a la configuració de la topografia definitiva per una seqüència de plataformes que interpreten un territori suport de les diferents trames urbanes al llarg de la història. Aquestes plataformes es basteixen a partir d’unes contencions que salven els diferents desnivells i són conformades a base de taulons de fusta.

Un cop executat el substrat topogràfic s’iniciarà l’execució del sistema de recorreguts per a vianants, que resoldran la connectivitat de l’àrea amb el Centre Històric, a la vegada que articularan el discurs arqueològic i paisatgístic d’interpretació de les condicions del lloc i de la seva memòria històrica. Aquests recorreguts es formalitzaran a partir d’unes passeres recolzades sobre la topografia i construïdes amb materials lleugers.

El projecte de recuperació de l’antic call jueu, que ocupa una superfície de 5.000 m2, té per objectiu reforçar i revaloritzar el conjunt històric de la ciutat. Amb aquesta iniciativa es proposa conformar un nou paisatge a partir de la creació d’un espai de mediació i d’enllaç entre la memòria dels diferents substrats històrics i la realitat d’una àrea estratègica per a la requalificació del Centre Històric.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fem escola

Se7opinions

Publicitat
Publicitat