Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Crida proposa incrementar l'IBI al 10% "a qui més té" per establir un sistema de subvencions

Assegura que amb aquesta mesura s'ingressarien 200.000 euros més que es revertirien en bonificacions socials per a la classe popular

Crida per Lleida, Pau Juvillà, Francesc Gabarrell, Impost sobre Béns Immobles
Imatge dels regidors de la Crida, Pau Juvillà i Francesc Gabarrell, durant la roda de premsa de presentació de la campanya "Qui pagui més qui més té". (Foto: Judit Gómez)
El grup municipal de la Crida per Lleida-CUP proposa al govern de la ciutat incrementar fins al 10% l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) als valors cadastrals més alts que no tinguin ús habitacional com les grans superfícies comercials. Aquest increment suposaria, segons la formació, un ingrés a l'Ajuntament de 200.000 euros que es podria revertir en bonificacions socials a membres de la llar en situació d'atur, persones en procés d'embargament o desnonament i en entitats socials i culturals. Aquesta proposta s'inclou dins de de la campanya "Qui pagui qui més té" que el grup municipal presentarà a la resta de grups de cara a les ordenances municipals de 2017.

Segons la formació, les ordenances municipals han de tendir a la progressivitat, "qui pagui més qui més té, i viceversa", i assegura que l'IBI és el que té més relació amb la renda de les persones i el que fa entrar més ingressos a l'Ajuntament de Lleida. En aquest sentit, la Crida planteja establir un sistema de subvencions de l'impost en els casos de membres de la llar a l'atur i de processos d'embargament o desnonaments –amb la intermediació de serveis socials–, a més de donar cobertura a les entitats socials i culturals.

El regidor de la formació Pau Juvillà explica que "aquest impost és el que té més relació amb la renda de les persones, el barri amb més renda per càpita és el que té el valor cadastral més gran". Per això, proposa una pujada del 10% de l'IBI –el màxim que permet la normativa– a les grans superfícies comercials, com per exemple Carrefour. Constaten que a Lleida actualment hi ha entre deu i qyubze establiments als quals es podria aplicar aquesta mesura, i això suposaria, segons el grup, una inversió de 200.000 euros que es destinarien íntegrament al sistema de subvencions que plantegen.

Cal recordar que l'any passat la Crida ja va pactar les ordenances municipals amb l'equip de govern. L'acord, pactat amb PSC i C's, establia descomptes del 100% al 5% de l'IBI als valors cadastrals més baixos. Una rebaixa progressiva de fins al 10% de l'impost sobre la propietat dels habitatges de l'Horta (en casos d'explotacions agrícoles que corresponguin al 50% dels ingressos familiars) i sobre el lloguer de l'habitatge (ajuts socials sobre famílies nombroses i monoparentals). Tanmateix, Juvillà ha anunciat que a finals d'aquest mes de setembre la formació valorarà públicament el resultat de la implantació d'aquest darrer acord.

Pel que fa a la proposta d'enguany, la Crida ha assegurat la voluntat de debatre la mesura amb tots els grups municipals de la Paeria i presentar-la en el Ple extraordinari d'ordenances fiscals que es realitzarà entre el mes d'octubre i novembre.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat