Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El trist aniversari de l'assetjament rural a Ramaderia Pifarré

La família manté l'esperança que la Paeria acabi materialitzant un nou pas per facilitar l’entrada de camions a l’explotació familiar i agrària de l’Horta

família Pifarré, granja, Ramaderia Pifarré, Horta de Lleida
La família Pifarré, al complet. (Foto: Arxiu)
Un aniversari normalment és una data assenyalada i celebrada, però aquest no és el cas. Parlem del bloqueig de Ramaderia Pifarré i d'una incapacitat resolutiva per part de l'Ajuntament de Lleida sense parangó. I és que avui fa justament un any que es va bloquejar el camí centenari d'accés a la granja dels Pifarré. La col·locació d'una tanca amb peces de formigó sense cap llicència municipal va ser l'inici del cas #SalvemRamaderia. El segueixen contínues denúncies, morts de vedells, conflictes veïnals, reunions amb promeses que es converteixen en paper mullat, un estancament de la producció i moltes més dificultats. Així, doncs, tenim el plantejament i el nus, però on és el final que tant espera la família Pifarré?

Actualment, la Ramaderia Pifarré té 100 animals dels 280 de fa un any. Això significa que la granja està a un terç de la seva capacitat i, per tant, la producció és mínima. Continuen sense tenir un camí que permeti l'entrada de camions a l'explotació ramadera i garanteixi així el subministre de pinso o ferratge. En aquest temps s'han mort 5 vedells i altres 20 han estat en situacions crítiques, fet que els ha duplicat la despesa en veterinaris. Els treballs a la granja resulten més difícils i quan abans necessitaven un dia ara necessiten una setmana. Malgrat aquesta situació, la família no s'ha rendit.

Encara recorden quan tres mesos després del bloqueig, el novembre de 2015, es plantejaven tancar l'explotació perquè no podien suportar l'assetjament al qual estaven sotmesos. Volien esperar que la justícia els aportes una solució, però finalment no es van quedar de mans creuades i van continuar lluitant per defensar el que ells anomenen "la seva vida" i, al mateix temps, per denunciar les pràctiques especulatives que posen en perill el model agrari i familiar de l'Horta de Lleida.

"Per tornar a obrir el camí haurà de passar un any més, ja que la via judicial és lenta", asseguren, i és per això que demanen que la Paeria executi una solució definitiva. El consistori els va oferir a principis del mes de juny tres possibles solucions per obrir un altre camí d'accés a la ramaderia. Dues de les propostes comporten l'expropiació de terreny de veïns adjacents, així que van ser denegades per la família. L'última, la tercera possibilitat, s'ubica en un terreny d'uns 40 m2 i de propietat de la companyia ferroviària Adif, encara que asseguren que està abandonada. Però l'adequació d'un camí alternatiu d'accés a la granja és una proposta que l'Ajuntament "va estudiar" el novembre de l'any passat sense resultat.

"Nosaltres paguem 2.600 euros d'impostos l'any que van directament a l'Ajuntament de Lleida per uns serveis que no tenim, com és el d'accés", lamenta Joan Pifarré. "Som contribuïdors nets", remarca. Demanen que la Paeria comenci a posar terminis i pressuposti l'execució del nou camí. A més, confessen que si fos necessari ajudarien a cobrir part de la seva despesa. "Sobre plànol és factible, falta veure si la voluntat de fer-ho també ho és", conclou.

"Un any de vergonya" del que la família Pifarré només pot extreure el caliu i el suport de molta de la ciutadania de l'Horta i de Lleida. Perquè no només s'està bloquejant un camí, sinó també un treball centenari, d'una granja centenària, que ha donat llet durant un centenar d'anys als ciutadans de Lleida i que, cent anys després, resta a l'espera d'albirar un nou camí cap a la salvació.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat