Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Què és FiraTàrrega?

Comença la 36a edició de l'aventura de la interculturalitat i les arts escèniques del carrer, del 8 a l'11 de setembre a Tàrrega

Viaje nº 9, Teatro del Sonido
Imatge de l'espectacle 'Viaje nº 9' de la companyia Teatro del Sonido. (Font: FiraTàrrega)
FiraTàrrega és una aventura, o així ho remarca el seu director artístic, Jordi Duran. O una defensa de l'art de carrer. Però volem anar més enllà i, com ell -el director-, us formulem una pregunta: què és FiraTàrrega? La Fira és color, diversitat, multitudinària, creativitat, novetat, coneixement i cooperació, interculturalitat, oportunitat, projecció, professionalització, interacció i també participació.

FiraTàrrega és color. Una explosió de color i d'alegria de la qual s'encarrega la companyia francesa Artonik, que donarà el tret de sortida aquest dijous amb l'espectacle inaugural The Colour of Time. Una desfilada coreografiada que recorrerà els carrers de Tàrrega amb un ritual efímer que combina moviment, actors-ballarins i música en viu i que convidarà el públic a participar activament d'aquesta passejada itinerant per celebrar l'amistat, la interculturalitat i el mestissatge.

FiraTàrrega, per tant, també és diversitat. Així ho demostra el conjunt de la programació, que ofereix un cartell ric en formats gèneres i estils, per a tot tipus de públics i edats. Diversitat de programació amb la participació de 30 companyies catalanes, 10 companyies de la resta de l'Estat espanyol i 17 d'interculturals. Un total de 60 propostes de 57 companyies amb 263 sessions.

Multitudinària, no només per la quantitat de persones, sinó també per les seves seccions. FiraTàrrega s'estructura en cinc seccions: Secció Oficial (selecció d'èxits i estrenes internacionals), Plataforma (espectacles del Programa de Suport a la Creació i altres projectes coproduïts), Ondara Park (projectes festius i familiars), Programa Obert (col·laboracions del sector privat i la Fira) i Bonus Tracks (amb diverses propostes que complementen la programació).

FiraTàrrega és la creativitat necessària per realitzar, de nou, itineraris artístics per tal de fer més accessible i segmentar el gruix de la programació. Un total de 10 itineraris amb espectacles per a tots els gustos que facilitaran al públic la navegació pel programa.

I aquesta també la trobem en les estrenes, escollides pel Programa de Suport a la Creació, que fan de la Fira una estructura permanent de dinamització. Enguany la novetat és la incorporació de treballs que incideixen de manera crítica en el món contemporani, com A mí no me escribió, de la companyia Roberto G.Alonso o Apocalypse Uploaded, la transhumanització de les abelles de LAminimAL. Entre d'altres novetats, trobarem treballs que presenten mirades sobre els llocs de pas entre sexualitats, la visió particular convertida en experiència escènica o elogis a la cultura urbana.

Enguany FiraTàrrega elogia a Xile que serà el focus de coneixement artístic, una oportunitat única per aprendre l'escena artística del país de la mà de propostes com Fulgor, de Teatro Niño Proletario, que ha realitzat una residència creativa a la ciutat dins ddel Programa de Suport a la Creació.

Una potència, doncs, de la interculturalitat entre 9 països que conformen el 30% de la programació. Aquesta edició de FiraTàrrega disposarà, a més de l'espectacle inaugural de la companyia francesa Artonik, de coproduccions de gran format com Manifesta, la darrera creació dels Obskené, un cant a la diferència, festiu i lúdic; l'estrena estatal de Misa Fronteriza, dels mexicans Universiteatro & Gorguz Teatro, una reflexió sobre la hibridació cultural i el sentit de les fronteres. L'estrena de Mulïer de Maduixa Teatre, un homenatge a totes les dones que, durant segles d'opressió, han lluitat i segueixen lluitant pels seus drets, o el Café Europa dels italians Ondadurto Teatro, una al·legoria que retrata la hipocresia i els vicis de la nostra societat.

FiraTàrrega també és oportunitat perquè any rere any treballa per esdevenir un hub professional de primer nivell, propiciant la relació entre compradors i venedors, que contribueixen a generar mercat i sinergies posicionant el sector de les arts escèniques. L'oficina professional de la Fira ja ha acreditat a més de 715 professionals adscrits a 418 entitats nacionals i internacionals. Perquè FiraTàrrega esdevé professionalització quan treballa per aconseguir la internacionalització de les companyies catalanes realitzant projectes com el festival SummerStage de Nova York, on aquest estiu els Iron Skulls Co., el Quim Moya i el Ravid Goldschmidt han realitzat una residència artística al centre de creació Snug Harbor a Staten Island.

Però també és projecció exterior, ja que és una de les parades del projecte Circus Arts and Street Arts Circuit–CASA, programa europeu de cooperació entre professionals del circ contemporani i de les arts de carrer. Així, doncs, durant la primera quinzena de setembre, 10 professionals de tota Europa visiten diversos espais de creació i exhibició com FiraTàrrega per conèixer de primera mà la realitat de les arts de carrer i circ a Catalunya.

En aquesta edició la participació torna a esdevenir un dels eixos vertebradors de la programació amb la interacció de la ciutadania per apropar-los diversos projectes, de manera que no només se'n pugui veure el seu resultat, sinó que se'n pugui participar activament. Com és el cas de les 122 persones que han participat en la proposta teatral Algo de mí, algo de tí, dels mexicans Carretera 45 Teatro; Massager, de la companyia coreana COOT; El Diván de la peluquería de Sienta la Cabeza, o The Colour of Time, d'Artonik.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat