Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La canera municipal de Lleida, en el punt de mira

La protectora Amics dels Animals del Segrià demana a la Paeria un canvi del model de gestió i una assignació pressupostaria raonable amb les necessitats dels animals

canera, Lleida,
Imatge d'arxiu de la canera municipal de Lleida. (Foto: ACN)
Un canvi en el model de gestió de la canera, una assignació pressupostària raonable a les necessitats dels animals, més recursos humans per poder atendre de forma digna els gossos i gats del centre, una major difusió dels abandonats, millores i ampliacions de les instal·lacions, campanyes de sensibilització... Aquestes són algunes de les fites que la protectora Amics dels Animals del Segrià demana a l'Ajuntament de Lleida, i no per primera vegada. Segons l'entitat, són moltes les reunions dutes a terme amb personalitats del consistori -no amb el regidor, perquè no els respon- sense obtenir cap millora al respecte d'això. Se'ls va prometre que dotarien la canera municipal de mantes, superfícies elevades d'aïllament i accessos a l'exterior, però mai no han vist cap d'aquestes promeses complides.

Fa una setmana, la protectora Amics dels Animals del Segrià es va adreçar a la canera municipal de Lleida per a rescatar un cadell que havia nascut en aquelles instal·lacions acompanyat de vuit germans més, cinc d'ells morts. La situació i la dificultat que se'ls va presentar als voluntaris de la protectora lleidatana va fer que publiquessin la història del Bolet a les seves xarxes socials, que ha rebut ja més de 79.000 visites per la duresa de les imatges i també per les paraules escrites. Paraules que descriuen la frustració que sent l'entitat, sense ànim de lucre, envers la situació i gestió de la canera municipal de Lleida.

Com és la canera?

Segons declaracions de la portaveu de la protectora Amics dels Animals del Segrià, la canera és una nau industrial gran, amb un passadís central que separa gàbies a ambdós costats. Cada gàbia té un compartiment "suficientment gran", afirma, per complir la llei. Els gossos estan separats per mascles i femelles i també per si són o no gossos PPP (potencialment perillosos). Ens confessa que els treballadors de la canera porten orelleres "com els qui treballen als aeroports" a causa del soroll que fan els animals quan borden. "Aquest soroll és un crit d'auxili que posa en evidència el nivell d'estrès i tensió que pateixen els gossos i la falta d'atenció per part dels seus cuidadors", argumenta. Continua explicant que el terra de la instal·lació està quasi sempre banyat, ja que una mànega amb aigua a pressió és l'únic mecanisme de neteja que s'utilitza per desfer-se de les defecacions dels animals. "No tenen mantes, ni cap superfície que els aïlli d'aquella humitat, ni tan sols tenen un recipient on abocar el menjar, ja que aquest també el tiren a terra. Els gossos no poden sortir a l'exterior, no saben que és l'aire ni el cel, no surten a passejar i molt menys tenen contacte amb altres animals, només amb aquells que comparteixen l'espai", conclou.

En aquest sentit, la protectora demana a l'Ajuntament de Lleida que agafi consciència sobre aquesta situació. "No volem fer una lluita contra les institucions, perquè no és la nostra feina i no podem perdre més temps", però insten que es porti a terme un major control per tal de garantir el benestar animal. Desitgen que aquelles "tantes promeses en tantes reunions" es compleixin, ja que se senten "cansats" de no veure cap avenç i la seva única satisfacció és aconseguir treure algun d'aquells animals de la canera per poder-li donar "una vida digna".

Així, doncs, entre totes les súpliques dutes a terme a l'Ajuntament demanen que es creï també una campanya de sensibilització a Lleida -com en altres ciutats- perquè tots aquells que tinguin animals de companyia portin el seu xip identificador i que, quan aquesta idea estigui arrelada, es facin els controls adequats amb lectors identificatius per així evitar que tants gossos siguin abandonats sense poder ser reconeguts.

Aquesta no és l'única entitat que lluita contra les condicions de la canera municipal, Gossos Lleida és un grup de Facebook que, amb el lema "som molts els que creiem que les coses a la canera de Lleida no s'estan fent bé", utilitza el seu compte per denunciar aquests casos.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat