Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El Consorci del Museu de Lleida reclama les despeses per la conservació i dipòsit de les peces del monestir de Sixena

Els serveis jurídics confien que la jutgessa d'Osca suspengui l'execució provisional de la sentència que obliga la Generalitat a entregar els béns a l'Aragó

Museu de Lleida
Imatge del Museu de Lleida. (Foto: Arxiu)
El Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal ha interposat una demanda civil sobre les 44 peces originàries del monestir de Sixena (Osca) que la Generalitat ha de traslladar a Aragó, tal com estableix la sentència dictada pel Jutjat d'instrucció número 1 d'Osca i que reconeix l'ordre de Sant Joan de Jerusalem com a titular d'aquests béns. Basant-se en aquesta consideració de la jutgessa i en el dret de retenció reconegut en el dret civil català, el Consorci reclama a aquesta congregació –com a titular de les peces, segons la sentència– que aboni les despeses que ha suposat per al Consorci la conservació i dipòsit necessari de les obres des dels anys vuitanta. Tot i això, des del Consorci segueixen defensant que la titularitat de les peces correspon a la Generalitat. Els serveis jurídics del Consorci del Museu de Lleida esperen que la magistrada atengui aquesta demanda per "prudència jurídica" i suspengui l'execució provisional de la sentència per a l'entrega dels béns a l'Aragó.


La demanda es basa en el fet que el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal –integrat per la Generalitat, la Diputació de Lleida, la Paeria, el Consell Comarcal del Segrià i el Bisbat de Lleida– és des de fa anys el "dipositari necessari" i "posseïdor de bona fe" de les 44 peces originàries del monestir de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i, a més, " ha estat persona jurídica que no ha estat demandada en el procediment que es tramita davant del jutjat d'Osca", segons ha remercat Chari Rodríguez, dels serveis jurídics de la Diputació de Lleida i del Consorci.

Rodríguez ha explicat que la demanda presentada pretén la satisfacció en el dret recollit en el dret civil català de retenció dels béns per part del dipositari o posseïdor de bona fe per tal que s'aboni per part del titular de les obres –segons la sentència del jutjat d'Osca, l'orde de Sant Joan de Jerusalem– les despeses que han suposat per al Consorci del Museu de Lleida la conservació i el dipòsit necessari de les peces durant els anys. Tot i això, des del Consorci no estan d'acord que la sentència consideri titular de les peces a les monges santjoanistes, ja que "considerem que el veritable titular és la Generalitat", segons ha exposat Rodríguez.

Des dels serveis jurídics de l'ens confien que la magistrada, "en un sentit de prudència jurídica, tingui en compte aquesta nova demanda que s'imposa sobre els béns que són objecte de l'execució provisional i que, per tant, l'acabi suspenent".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat