Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El monestir de Sixena està "llest" per rebre les 97 obres del MNAC i del Museu de Lleida

El Govern d'Aragó ha invertit 100.000 euros en condicionar els antics dormitoris del monestir, que han d'acollir les peces

monestir de Sixena, Osca,
El monestir de Santa Maria de Sixena, a Osca. (Foto: Govern d'Aragó)
Els tècnics de Patrimoni del Govern d'Aragó es troben des d'ahir al matí al monestir de Santa María de Sixena (Osca) a l'espera de rebre les 97 obres d'art originàries d'aquest monestir que es troben repartides entre el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Museu de Lleida. Aquest dilluns ha finalitzat el termini fixat per una jutge d'Osca perquè la Generalitat faci efectiu el trasllat a l'Aragó d'aquestes peces en litigi, tot i que el Govern ja va anunciar la impossibilitat d'executar -de forma provisional- la sentència dins del termini establert per la jutge. El Govern aragonès ha invertit 100.000 euros en el condicionament dels antics dormitoris del monestir que han d'acollir les 97 obres, els quals "estan en perfecte estat des de setembre de 2015", segons ha assegurat el director general de Cultura i Patrimoni del Govern d'Aragó, Nacho Escuín.

Escuín, ha explicat que els tècnics de la Direcció General de Cultura i Patrimoni i treballadors dels museus d'Aragó estan treballant en torns a l'espera de rebre les peces per part de la Generalitat. Escuín ha recordat que els dormitoris del monestir de Sixena estan condicionats des de setembre per acollir les 97 obres i ha remarcat que la recepció es farà al mateix monestir i després es farà un estudi de les peces. "Es veurà si necessiten actuació per a la seva conservació i, quan estiguin llestes, s'exposaran perquè tothom pugui veure-les", ha afegit.

Altrament, el Govern d'Aragó ha adjudicat les obres de la sala capitular del monestir de Santa María de Sixena per un valor de 252.000 euros. Les obres a l'espai on el Govern aragonès preveu instal·lar les pintures murals que actualment s'exposen al MNAC començaran en unes setmanes i estaran llestes a final d'any. La reclamació de les pintures murals originàries del monestir de Sixena per part del Govern d'Aragó forma part d'un litigi judicial diferent al que fa referència a les 97 obres d'art adquirides per la Generalitat a les monges del monestir entre els anys 1983 i 1994.

Cal tenir en compte que la sentència dictada per la jutge d'Osca que obliga a traslladar les 97 obres d'art de Catalunya a Aragó no és ferma i aquest ha estat el principal argument de la Generalitat per evitar el trasllat dels béns. A més, la decisió de l'Audiència d'Osca encara es podria recórrer al Tribunal Suprem.

En aquest sentit, el Govern, que ja va manifestar la impossibilitat de fer efectiva l'entrega d'aquestes 97 peces abans del 26 de juliol, preveu aprovar aquest dimarts el trasllat de les 53 obres d'art –de menor importància– que estan al MNAC, les quals no formen part del catàleg de béns protegits, mentre que es nega a fer el mateix amb les 44 peces del Museu de Lleida, que formen part de la col·lecció de l'equipament i estan catalogades i protegides per la Llei catalana de patrimoni.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat