Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El Govern lliurarà a l'Aragó les 53 peces de Sixena que estan al MNAC

L'acord no afectarà a les 44 obres en litigi restants que hi ha al Museu de Lleida perquè estan protegides per la Llei catalana de patrimoni

Museu de Lleida, sepulcres, Sixena
Els tres sepulcres originals del monestir de Sixena que es troben exposats al Museu de Lleida. (Foto: ACN)
La Generalitat aprovarà en el Consell de Govern del dimarts 26 de juliol el trasllat a l'Aragó de les 53 obres d'art del monestir de Sixena que es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Formen part de les 97 obres d'art que el Jutjat de primera instància número 1 d'Osca ha ordenat traslladar a l'Aragó abans del 25 de juliol. El Govern accedeix, doncs, a complir aquesta sentència provisional pel que fa a les 53 obres del MNAC, que es troben al dipòsit i no s'han exposat mai, perquè no formen part del catàleg de béns protegits. Ho han explicat fonts del Departament de Cultura de la Generalitat, que han insistit en la impossibilitat, en canvi, de complir amb la sentència provisional pel que fa a les 44 obres restants, que estan al Museu de Lleida. Des de la Generalitat insisteixen que aquestes 44 formen part d'una col·lecció, que estan catalogades i protegides per la Llei catalana de patrimoni i que, per tant, el Govern no pot incomplir les lleis catalanes. Recorden, a més, que la sentència del jutjat d'Osca no és ferma, ja que està recorreguda. A l'abril el conseller de Cultura, Santi Vila, ja va proposar cedir les 53 de les 97 obres del monestir de Sixena emplaçades al MNAC, però la falta de consens polític i territorial va obligar-lo a fer marxa enrere.

El Departament de Cultura ha confirmat que el conseller Vila va enviar una carta aquest dimecres a la seva homòloga aragonesa en què explicava la situació de les 97 peces d'art en litigi i la seva catalogació. En la carta s'informava que com que les 53 peces del MNAC no estan sotmeses a un règim de protecció i que, en compliment de la sentència provisional de la jutgessa d'Osca, es podia procedir al seu trasllat. També s'afegia que dimarts s'aprovarà un acord de Govern en aquest sentit.

Es tracta de pintures i mantellines, entre d'altres, que Vila ja va intentar cedir a l'Aragó l'abril d'aquest any. L'intent, però, va resultar fallit a causa de la falta de consens polític tot i que des del MNAC s'havia donat el vistiplau. Des del Departament de Cultura s'ha informat que, un cop aprovat l'acord de Govern dimarts, el MNAC començarà el procés per traslladar les 53 peces i que aquest procés podria allargar-se "uns dies".

El trasllat d'aquestes 53 obres d'art sembla, doncs, que es serà una realitat tot i que el Parlament de Catalunya va aprovar la setmana passada, amb 102 vots a favor (JxSí, PSC, CSQP, PPC i CUP), cap en contra i 25 abstencions (C's), una proposta de resolució en què demanava al Govern de la Generalitat que portés a terme, d'acord amb les competències previstes en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la Llei de museus i la Llei de patrimoni cultural català, totes les accions que calguessin per garantir que les obres d'art procedents del monestir de Sixena, i que es conserven al Museu Nacional de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida, romanguessin en aquests museus.

Cal tenir en compte que el Consell de Govern tindrà lloc el dimarts 26 de juliol, un dia després del màxim establert per la jutgessa d'Osca per al trasllat provisional de les 97 obres d'art en litigi que es troben a Catalunya. La sentència, que anul·la les vendes de les obres i que obliga a traslladar les 97 peces a l'Aragó, està recorreguda per la Generalitat a l'Audiència d'Osca.

Paral·lelament, hi ha un altre procés judicial obert que fa referència a les pintures murals del monestir de Sixena exposades al MNAC. La Generalitat ha recorregut a l'Audiència d'Osca la sentència del mateix Jutjat de primera instància número 1 d'Osca, que ordena també traslladar-les a l'Aragó.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat