Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El Parlament demanarà al Govern que es comprometi a garantir que les obres de Sixena romanguin a Catalunya

Reñé critica que l'Aragó reclami de manera tan expressa i encarada a Catalunya les obres i entén que són "qüestions ideològiques" i no jurídiques

Parlament de Catalunya, obres, monestir de Sixena, litigi,
Imatge del Ple del Parlament, moments abans de la votació de resolució sobre les obres de Sixena. (Foto: Parlament de Catalunya)
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres, amb 102 vots a favor, cap en contra i 25 abstencions, una proposta de resolució en què demana al Govern de la Generalitat que porti a terme -d'acord amb les competències previstes en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la Llei de museus i la Llei de patrimoni cultural català- totes les accions que calguin per garantir que les obres d'art procedents del monestir de Sixena, que es conserven al Museu Nacional de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida, romanguin en aquests museus, de manera que continuïn formant part de les col·leccions inscrites dins del catàleg de patrimoni cultural català. Paral·lelament i des de Lleida, el Partit Demòcrata Català (PDC) ha dut a terme, també aquest dimecres, un acte en defensa de la unitat de les col·leccions del MNAC i el Museu de Lleida. El president de la Diputació de Lleida i associat del Partit Demòcrata Català, Joan Reñé, considera la resolució d'Osca és "esbiaixada" i critica que l'Aragó reclami de manera tan expressa i encarada a Catalunya les obres de Sixena i no a d'altres museus de l'Estat, com el Prado, que també en té.

La proposta de resolució aprovada pel Parlament recull que les diverses col·leccions museogràfiques, la propietat legal de les quals es qüestiona des de diferents instàncies de la comunitat d'Aragó, són béns adquirits legítimament d'acord amb les recomanacions dels organismes museístics internacionals, sigui mitjançant compra o dipòsit dels seus titulars, i cap sentència ferma no ho ha qüestionat. D'altra banda, segueix, des del punt de vista museològic aquestes obres formen part de col·leccions indivisibles, de manera que la seva divisió suposaria una enorme pèrdua per al conjunt.

Per tot això, recullen en la proposta de resolució que el deure de qualsevol govern és conservar el patrimoni cultural del seu país i afegeixen que els béns del monestir de Sixena conservats al Museu de Lleida i al MNAC estan inclosos en el catàleg del patrimoni cultural català i, per tant, es troben sota la protecció de la Llei de museus (1990) i la Llei de patrimoni cultural català (1993) de la Generalitat.

Reñé critica les reclamacions de l'Aragó

El president de la Diputació de Lleida i associat del Partit Demòcrata Català (PDC), Joan Reñé, considera que la resolució del jutjat d'Osca és "esbiaixada". "Ens estranya molt que des del Govern d'Aragó es reclamin de manera tan expressa i encarada a Catalunya les obres del monestir de Sixena i no a d'altres museus de l'Estat. Hi ha obres de Sixena al Museu del Prado, per exemple, i ningú no les hi reclama", assegura, la qual cosa "entenem que són qüestions que responen a un sentit més ideològic que jurídic".

Al Museu del Prado hi ha obres de Sixena, concretament un fragment del retaule major del monestir de Sixena, així com un altre fragment al Museu Santa Cruz de Toledo i d'altres fragments a més museus. És per això que Reñé entén que els motius per reclamar obres només a Catalunya són ideològics. "A tots els museus hi ha obres de tot arreu, algunes adquirides de forma legal i d'altres arribades de manera natural, i la sentència del jutjat d'Osca que reclama retornar obres adquirides de manera legal a Catalunya és obrir una caixa de pandora que no sabem on podria arribar, ja que els grans museus tenen un problema si han de seguir la pauta que planteja la jutgessa d'Osca", confessa.

Sobre la postura de la Generalitat, que veu inassumible traslladar les 97 obres en litigi el 25 de juliol, Reñé, considera que "és el camí a seguir per evitar l'execució de la sentència" i afirma que s'han de seguir els arguments jurídics que permetin guanyar temps per imposar el "sentit comú" en recursos que estan pendents en altres sentències, perquè "unes obres adquirides legalment, catalogades i exposades a disposició de tots els ciutadans, puguin continuar al Museu de Lleida".

Cal recordar que aquest vespre, de les vuit a les deu, tindrà lloc la festa reivindicativa per defensar la unitat de les col·leccions de Sixena del MNAC i del Museu de Lleida. Sota el lema "Els museus no es toquen", hi ha programades una vintena d'activitats de caràcter cultural, artístic i popular davant del Museu de Lleida. També es faran visites gratuïtes al Museu i l'escriptor i periodista Francesc Canosa serà l'encarregat de la lectura del manifest en defensa de la unitat de les col·leccions.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat