Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'oposició exigeix a Àngel Ros que restitueixi l'ús preferent del català després de l'informe del Síndic

Presentaran una proposta conjunta en el Ple de debat de l'estat de la ciutat sobre la senyalització viària i les comunicacions amb la ciutadania

Convergència i Unió, ERC-Avancem, Crida per Lleida
Els tres portaveus dels grups de CiU, ERC i la Crida-CUP, després de la roda de premsa on han valorat l'informe de Síndic sobre el català a la Paeria. (Foto: ERC)
Els grups municipals de CiU, ERC i la Crida-CUP han reclamat al govern de la Paeria que compleixi les recomanacions del Síndic de Greuges de Catalunya respecte de l'ús del català i que aquest torni a ser la llengua preferent a l'Ajuntament de Lleida. Les tres formacions van denunciar al Síndic el risc de català a l'Ajuntament després de l'acord de govern d'Àngel Ros amb Ciutadans i Rafel Ribó va rebre tant aquests partits com l'alcalde de Lleida per posteriorment emetre un informe que va fer públic la setmana passada. Els tres grups presentaran una proposta de resolució en el Ple de debat de l'estat de la ciutat demanant al Paer en cap que rectifiqui i que a partir d'ara les comunicacions amb la ciutadania tornin a ser en català i que no es canviï la senyalització viària.

CiU, ERC i la Crida han recordat que el Síndic reclama a la Paeria que assumeixi l'obligatorietat ''d'emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, així com de fomentar la imatge pública i l'ús del català''. Així mateix, recorden que, en relació amb la senyalització viària, el Síndic defensa que la informació complementària dels senyals de trànsit estigui en català com a norma general i que només es faci en castellà en cas que pugui comportar indefensió per a les persones. En aquest sentit, han denunciat que el govern municipal encara no ha informat del cost que ha suposat per a les arques municipals els canvis fets fins ara.

Els tres grups han alertat que seguiran amatents perquè a Lleida el català no faci ni un pas enrere i no sigui una ''moneda de canvi fruit del pacte entre el PSC i Ciutadans''. Així mateix, consideren que l'informe de Síndic demostra que l'Ajuntament de Lleida ha vulnerat el Reglament d'Usos de la Llengua Catalana i els drets lingüístics de la ciutadania. A més, la resposta del Síndic, diuen, avala que en cap moment no hi ha hagut una persecució de caràcter polític per aquest tema, com considera l'executiu municipal.

El president del grup de la CUP, Francesc Gabarrell, ha valorat ''la celeritat del Síndic en la seva resposta i la seva sensibilitat envers l'ús del català''. Per la seva banda, el president d'ERC, Carles Vega, ha recordat que ''les administracions han de tenir especial cura i protegir el català, com a vehicle de comunicació i de cohesió social''. El president de CiU, Toni Postius, ha destacat que seguiran ''combatents perquè s'acabi amb la situació creada de facto sense que hi hagi hagut prèviament cap canvi normatiu''. 

Finalment, els tres grups s'han queixat que en la pàgina web de la Paeria no es publica la resolució de la Sindicatura malgrat que sí es va publicar la reunió entre l'alcalde i el Síndic sobre l'ús del català el passat 18 de juny.

Montse Mínguez explica que el bilingüisme en el senyals de trànsit es va introduir a partir de 2011 arran de sentències judicials i no per raons polítiques 

La primera tinent d’alcalde, Montse Mínguez, ha negat avui que la col·locació de senyals de trànsit bilingües tingui qualsevol vinculació política. La seva introducció va començar a partir de 2011 -per tant, en l’anterior mandat a la Paeria- i va ser fruit de diferents resolucions judicials que, a Lleida ciutat, donaven la raó als conductors que recorrien multes escudant-se en què l’explicació escrita de senyals en guals, zones blaves o zones de càrrega i descàrrega només figuraven en català. Davant de la proliferació d’aquestes sentències que acabaven anul·lant sancions municipals d’infraccions de vialitat i trànsit, es van començar a col·locar senyals bilingües puntualment, aprofitant les ocasions en què calia renovar-los per estar malmesos o tenir informació no actualitzada.

Montse Mínguez ha fet aquestes declaracions en resposta als grups municipals de CiU, ERC i Crida-CUP i ha insistit, de nou, que l’Ajuntament de Lleida compleix des de sempre la legislació i les normatives vigents en matèria de llengua així com les recomanacions del Síndic: “La Paeria fomenta la imatge pública i l’ús del català i empra el català en totes les comunicacions i les notificacions adreçades a les persones físiques i jurídiques de l’àmbit de llengua catalana i si hi ha alguna persona que demana ser atesa en castellà ho fem, tal com assenyala el Síndic”.

La regidora ha assenyalat que, des del mandat anterior, s’han reposat 167 senyals amb la informació bilingüe i s’ha fet per altres motivacions més enllà de les lingüístiques: per estar malmesos o bé per necessitat d’actualitzar el text de les indicacions. La pràctica totalitat d’aquests senyals es van col·locar el mandat passat. Només 14 han estat els que s’han col·locat aquest 2016, un fet que, com ha dit Montse Mínguez, “desmunta” l’argumentació de CiU, ERC i Crida-CUP, que “per una pura utilització política” vinculen aquest tema a l’acord de cartipàs que l’equip de govern va firmar amb Ciutadans.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat