Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Investigadors de la UdL i l'IRBLleida identifiquen una variant genètica relacionada amb la impulsivitat

Volen estudiar si també està implicada en l'Alzheimer i l'esquizofrènia

IRBLleida,laboratori,
Laboratori de l'IRBLleida. (Font: www.publicacionesymedios.net)
Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) —pertanyents al Grup de Recerca SGR Neurocognició, Psicologia de la Personalitat i Genètica del Comportament— han identificat la variant d'un gen relacionat amb el tret de personalitat impulsiva/desinhibida, és a dir, amb la predisposició a respondre a estímuls  interns o externs sense tenir en compte les possibles conseqüències negatives per a l'individu o d'altres. Es tracta del gen SIRPB1, localitzat en el cromosoma 20. 


En l'estudi, codirigit pels professors de la UdL Joan Fibla i Anton Aluja, hi han participat Marina Laplana i José Luis Royo de la UdL-IRBLleida, Luís F. García de la Universitat Autònoma de Madrid i José Luis Gómez-Skarmeta de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla. Els professionals dels camps de la investigació, la psicologia i la genètica que hi han intervingut han treballat amb un grup de dos-cents seixanta homes voluntaris, dels quals han mesurat el grau d'impulsivitat mitjançant un test de personalitat i als quals han fet un test genètic per després encreuar les dades. Els efectes funcionals de les variants associades també s'han avaluat en embrions de peixos zebra, que s'utilitzen com a model en la investigació científica. Els resultats de la recerca, finançada amb un projecte d’IRBLleida de 48.600 euros elegit per la Fundació La Marató de TV3 en l'edició dedicada a les malalties mentals, s'han publicat a la revista internacional Genes, Brain and Behavior.

Els experts han utilitzat la metodologia de comparació de genomes anomenada CGH per analitzar una variació en el nombre de còpies, que en l'argot científic es coneix com a CNVs. Són regions d'un cromosoma que poden estar absents (zero còpies), presentar-se una vegada (una còpia) o, fins i tot, més d'una (dues, tres... o més còpies). Les persones amb  puntuacions més baixes en el test d'impulsivitat, és a dir, les més prudents, presenten un nombre de còpies més alt en aquesta regió. El professor Joan Fibla, de la Facultat de Medicina de la UdL, explica que "podríem considerar que algun gen proper a aquesta regió actua com a element de modulació entre l’agosarament i la prudència. Aquest gen podria ser el SIRPB1, ja que hem vist que la seva expressió varia en funció del nombre de còpies". 

Per la seva banda, el professor Anton Aluja, de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, destaca que "el tret de personalitat impulsiva/desinhibida es caracteritza per buscar una gratificació immediata i es pot trobar en diferent intensitat tant en persones normals impulsives com en persones amb patologies mentals, trastorn antisocial, trastorn fronterer de la personalitat o conductes addictives". Els investigadors de la UdL i l'IRBLleida es plantegen indagar si la variació estudiada podria també afectar patologies com ara l'Alzheimer i l'esquizofrènia, ja que el SIRPB1 s'expressa en cèl·lules del sistema immunitari i el sistema nerviós i té funcions importants en els processos d'inflamació i en la neuroprotecció.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat