Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El futbol en la Segona República i la Guerra Civil protagonitza el nou curs de la Universitat d'Estiu de la UdL

El curs es realitzarà a Tremp i els participants visitaran els fronts del Pallars i d'Aragó, amb Orwell com a eix principal

futbol, Club Futbol Tremp, Segona República
Imatge del Club Futbol Tremp durant la Segona República. (Foto: Pompeu Molist-Arxiu Comarcal del Pallars Jussà)
El futbol durant la primera meitat del segle passat obrirà aquest dijous a Tremp el curs d'estiu de la Universitat de Lleida República, Guerra i Postguerra (1931-1950). Flaixos del Pallars al segle XX. L'historiador i periodista gironí Xavier Carmaniu, col·laborador de Rac 1 i la Cadena SER, serà l'encarregat de la conferència inaugural d'un programa que té com a fil conductor la novel·la Homenatge a Catalunya de George Orwell, que va participar en la Guerra Civil Espanyola com a brigadista internacional. 

"Igual que passa ara, durant la Segona República el futbol ja movia passions, però més enllà dels resultats dels partits i de qui guanyava les competicions també era una canal per fer política", explica Carmaniu. L'historiador posa exemples: "A nivell internacional, ho demostra el cas del Mundial de 1934 organitzat per la Itàlia de Mussolini i, a nivell català, es va fer servir el futbol per fer campanyes contràries a l'Alemanya nazi que van culminar en el projecte de l'Olimpíada Popular de 1936". 

Xavier Carmaniu és autor del llibre Història amb pilotes. Es pot aprendre història parlant de futbol? (Meteora, 2010), en què, a través de la vida d'onze futbolistes, fa un repàs per alguns dels fets històrics més rellevants del segle XX. Recull les biografies de personatges com ara Gaspar Matas, fundador l'any 1898 del primer equip de futbol de l'Estat espanyol, el Palamós, o Gregorio Blasco, un porter que va jugar amb la selecció basca per terres americanes per explicar la situació de la Guerra Civil. 

República, Guerra i Postguerra (1931-1950). Flaixos del Pallars al segle XX se centra en diversos aspectes d'aquest període històric: el vessant militar i social o els canvis econòmics i, fins i tot, paisatgístics. A banda de classes teòriques, la quinzena de participants en aquest curs d'estiu farà diverses sortides de camp per conèixer els fronts del Pallars (Mont de Conques i la Posa) i d'Aragó (Alcubierre, Tardienta, Santa Quiteria i Belchite). 

La capital del Pallars Jussà estrena així un cicle de la UdL que té com a objectiu aprofundir en el període històric comprès entre la Segona República (1931) i la postguerra (1945), especialment en la virulència de la Guerra Civil viscuda en aquesta zona de muntanya.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat