Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El jutjat d'Osca rebutja l'últim recurs del Govern per evitar traslladar a l'Aragó les obres en litigi

El Govern inicia els tràmits per al trasllat de les obres de Sixena però veu "improbable" executar-lo abans del 25 de juliol

Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida, manifest, Sixena, entitats, societat civil, Museu de Lleida,
Representants d'institucions i entitats lleidatanes exhibeixen el suport al manifest promogut des de la societat civil en defensa de la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida i del MNAC. (Foto: Arxiu)
El Jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca ha desestimat el recurs de revisió presentat per la Generalitat contra el decret del mateix jutjat que fixa el 25 de juliol com a data per al trasllat provisional a l'Aragó de les 97 obres d'art del monestir de Sixena en litigi que es troben al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). El trasllat provisional de les obres sembla, doncs, més a prop que mai ja que aquest era l'últim recurs que quedava a resoldre per evitar-lo després que la setmana passada el Tribunal Constitucional rebutgés l'incident d'execució presentat per la Generalitat amb l'objectiu d'aturar el trasllat. La interlocutòria emesa aquest dimarts pel jutjat d'Osca ordena també a la Generalitat comunicar al Govern de l'Aragó amb prou antelació, "com a molt tard el 20 de juliol", "com procediran al trasllat dels béns i a quina hora arribaran al lloc assignat per poder adoptar les mesures necessàries".

L'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, no descarta, si la Generalitat no presenta aquest pla d'actuació el dia 20, demanar ajuda a la brigada de patrimoni històric de la policia judicial per demanar l'execució de la sentència.

En el recurs ara rebutjat, la Generalitat insistia en la vulneració de les competències de la Generalitat en matèria de patrimoni. A més, es detallava que els béns ja es troben des de fa dècades custodiats per una administració pública i que no hi ha cap raó que impedeixi que es mantingui aquesta custòdia fins a la resolució definitiva del litigi.

En l'escrit desestimat pel jutjat d'Osca, la Generalitat afirmava que "resulta incomprensible la mesura acordada per aquest jutjat de traslladar les peces a un immoble privat no protegit i custodiat per terceres persones alienes a aquest litigi sense esperar el resultat de les resolucions judicials". També s'afegia que "l'entrega precipitada dels béns podria tenir efectes perniciosos en fer inviable el reconeixement a favor de la Generalitat que en el seu dia pogués determinar un tribunal superior", ja que, com sempre s'ha defensat des de Catalunya, la resolució no es pot considerar ferma fins que no es resolgui el recurs presentat a l'Audiència d'Osca contra la nul·litat de les vendes establerta pel jutjat d'Osca. A més, la decisió que prengui l'Audiència d'Osca, que fa referència al trasllat definitiu, encara es podria recórrer al Suprem.

El Govern inicia els tràmits per al trasllat de les obres de Sixena però veu "improbable" executar-lo abans del 25 de juliol

El Govern ja ha iniciat els tràmits administratius per donar compliment a la sentència del jutjat d’Osca que l’obliga al trasllat provisional a l'Aragó de les 97 obres d'art del monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida i al MNAC. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha informat aquest dimarts que ja ha convocat la junta de museus catalans perquè faci l’informe preceptiu de les obres i ha sol·licitat al Departament d’Economia que descatalogui les peces, dos passos necessaris perquè el Govern pugui autoritzar la sortida de les obres del país. Vila veu “molt improbable” que aquest procés culmini abans del 25 de juliol, data límit que fixa la sentència, i per això demanarà a la jutgessa que sigui flexible amb la seva execució. D’altra banda, el Govern recorrerà a l’Audiència Provincial d’Osca la sentència que l’obliga a retornar també les pintures murals.

El Jutjat 2 d'Osca condemna el MNAC a retornar les pintures murals del monestir de Sixena al seu lloc d'origen

El Jutjat de Primera Instància número 2 d'Osca ha condemnat el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a restituir els frescos murals originaris de la sala capitular del Monestir de Sixena (Osca), que estan exposats al MNAC, al seu lloc d'origen. Les pintures murals decoraven des del segle XII el monestir però un incendi durant la Guerra Civil les va malmetre. Patrimoni de la Generalitat les va recuperar i les va portar a Barcelona, on van ser restaurades. El MNAC les té en dipòsit des de l'any 1940 i, des de 1960, estan exposades al públic com una de les grans obres mestres de la col·lecció del museu. La sentència dóna la raó a l'executiu aragonès, que considera que "legítimament" els béns pertanyen a la congregació de l'ordre de Sant Joan de Jerusalem, propietari del monestir, i que se les van endur "sense cap títol jurídic de propietat". Precisament, en el seu escrit, la jutgessa qüestiona l'existència d'un contracte entre les religioses i el MNAC i també qüestiona que l'arrencada de les pintures fos l'única alternativa per salvar-les. A més, afegeix que no consta que ni les religioses ni la Direcció General de Belles Arts haguessin autoritzat l'extracció de les pintures.

Munté diu que el trasllat provisional de l'art en litigi ordenat pel jutjat "és un procés complex que requereix temps"

"És un procés molt complex que requereix temps", ha dit la portaveu del Govern, Neus Munté, després de conèixer que el jutjat d'Osca ha rebutjat l'últim recurs de la Generalitat per evitar el trasllat provisional a l'Aragó, el 25 de juliol, de les 97 obres d'art del monestir de Sixena en litigi que es troben al Museu de Lleida i al MNAC. Munté ha insistit que aquesta resolució d'execució és provisional i que el procediment judicial no ha finalitzat, ja que no hi ha una sentència ferma fins que no es resolgui el recurs presentat a l'Audiència d'Osca contra la nul·litat de les vendes establerta pel jutjat d'Osca. A més, la decisió que prengui l'Audiència d'Osca, que fa referència al trasllat definitiu, encara es podria recórrer al Suprem. Per tot això, Munté assegura que "esgotarem tot el recorregut jurídic que sigui possible". En aquest sentit, ha afegit que defensen i s'alineen "amb les entitats que defensen la unitat de la col·lecció i que aquesta pugui romandre a Catalunya, on s'ha fet un esforç molt important per a la seva conservació".

Munté ha assegurat després del consell executiu del Govern que el trasllat de les obres d'art en litigi "és un procés molt complex amb tota una tramitació administrativa i amb una sèrie de requeriments que marca la nostra Llei de patrimoni que dictamina que s'han de realitzar diversos tràmits, com per exemple la descatalogació d'aquests béns, i això requereix un temps". La portaveu del Govern no ha especificat, però, quin temps tot i que la data límit pel trasllat cautelar dels béns ordenada pel jutjat d'Osca és el 25 de juliol.

L'Institut Ramon Llull estudia acostar-se al Govern d'Aragó per la seva incorporació en un futur a l'entitat

L'Institut Ramon Llull estudia acostar-se al Govern d'Aragó per la seva incorporació futura a l'entitat. De fet, pròximament es preveuen reunir per iniciar alguna col·laboració. El director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, ha apostat per estudiar vies de col·laboració amb Aragó i "una de les formules" seria la creació d'una xarxa de ciutats de les comarques de la Franja de Ponent adherides a la Fundació Ramon Llull. Ha reconegut que no estarien parlant de l'entrada d'Aragó a l'Institut Ramon Llull, sinó d'iniciar un acostament. Ha recordat que quan els governs del PP a les Illes Balears o al País Valencià no tenien intenció de formar part del Ramon Llull existia una xarxa de ciutats i entitats adherides al Llull que segueixen existint. En total, a les Illes la xarxa agrupa 32 municipis, entitats i alguns consells insulars i al País Valencià la xarxa és de 7 ciutats.

Forcano, però, ha reconegut "l'enverinament del tema de les obres d'art de Sixena" i ha considerat que aquest conflicte "fa mal a aquest acostament" i ho pot complicar." Anirem amb peus de plom a l'hora de crear la xarxa", ha afegit. En aquest sentit, ha dit que la creació d'aquesta xarxa és "relativament senzilla de fer si hi ha voluntats dels municipis per agrupar-se".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La història d'una supervivent

Publicitat
Publicitat