Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola canvien de dates i incorporen les dones com a segadores i batedores

L'organització aposta per convertir la celebració en un centre d'interpretació del blat

Festes del Segar i el Batre, segar, batre, xops
Treballs de la sega en el marc de les Festes del Segar i el Batre. (Foto: Arxiu)
La 37a edició de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola incorporarà les dones com a segadores i batedores en reconeixement a la tasca que antigament també exercien durant les èpoques de segar i batre, ja fos perquè eren vídues o estaven soles. Una altra de les novetats és el canvi de dates de les festes, que enguany tindran lloc els dies 3 de juliol, la del batre, i el 17 de juliol, la del segar, per evitar així la coincidència amb Sant Joan i amb la Transsegre de Balaguer. Així mateix, cal destacar també el relleu generacional a la junta de l'Associació de les Festes del Segar i el Batre, amb la incorporació de nous membres menors de 35 anys i l'estrena d'Oriol Farré com a president de l'entitat en substitució de Rosa Mari Vidal, que ocupava el càrrec des de feia deu anys. Un dels objectius de la nova junta és convertir l'era en un centre d'interpretació del blat i la pagesia.

El blat i els seus diferents usos són l'eix a partir del qual s'estructura la 37a edició de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola però el nou president considera que "l'assignatura pendent de la festa és tancar el cercle explicant els usos del blat i poder-ho mostrar en directe per aportar valor a tota la feina artesanal dels nostres besavis pagesos". 

La celebració també vol recuperar tots els valors adossats a la festa: tant els jocs tradicionals de la canalla i les diferents feines de les dones, així com "el valor de l'esforç per aconseguir alguna cosa a la vida", ha afirmat. Per això, entre els segadors d'enguany hi haurà des de joves de 14 anys a avis de 80 anys compartint experiències.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La història d'una supervivent

Publicitat
Publicitat