Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El Ple de la Diputació de Lleida vota l'adhesió al manifest per defensar que l'art de Sixena es quedi a Catalunya

Només Ciutadans ha votat en contra de la proposta perquè considera que no es oportú ''pressionar'' la justícia mentre que el Partit Popular s'hi ha sumat al·legant que "qui ho impulsa és la societat lleidatana''

Diputació de Lleida, Ángeles Ribes, Dolors López, Jaume Gilabert, Joan Reñé, manifest, monestir de Sixena
El Ple de la Diputació de Lleida, amb els diputats aixecant la mà a favor de l'adhesió al manifest de les obres de Sixena. (Foto: ACN)
Després que la setmana passada el president de la Diputació de Lleida fes acte de presència en l'escenificació del suport institucional al manifest impulsat per entitats culturals en defensa de la unitat de les col·leccions de Sixena al Museu de Lleida i el MNAC, el Ple de la institució ha votat aquest dimarts l'adhesió oficial al text. Tots els grups ho han fet a favor menys Ciutadans. Reñé ha alertat que si s'acatés la sentència que obliga a entregar a l'Aragó les 97 obres d'art el proper 25 de juliol s'obriria una ''caixa de pandora'' que podria desembocar en el ''desmembrament'' de les col·leccions de museus d'arreu del món d'una forma ''irreversible''.


En aquest sentit, el president de la Diputació ha apostat pel ''sentit comú'' a través del diàleg ''basat en la generositat d'entendre que les peces formen part d'una col·lecció'' i que estan a disposició de tots els veïns dels pobles d'on formaven part a les respectives seus dels museus lleidatà i barceloní.

El vot en contra de Ciutadans ha estat justificat per la seva portaveu, Ángeles Ribes, pel fet que des de la formació no consideren oportú que la Diputació s'hagi d'interposar en una qüestió que està judicialitzada i, per tant, pendent que un tribunal prengui una decisió definitiva. En aquest sentit, ha recordat que ja s'acumulen catorze anys de deliberació des que es va iniciar el conflicte amb la partició del Bisbat de Lleida. Al seu torn, la portaveu dels populars, Dolors López, ha destacat que el PPC s'hi suma perquè el manifest és una ''declaració d'intencions'' d'unes obres que tots els lleidatans volen que es quedin a Lleida. No obstant això, López ha matisat que troba a faltar en el text impulsat per les entitats culturals lleidatanes algun punt on es faci una aposta per la voluntat de negociació i diàleg en el conflicte, una consideració que també han fet seva els portaveus del PSC, Enric Colom, i de UA, Paco Boya.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC a la Diputació, Jaume Gilabert, ha manifestat el suport incondicional al manifest i ha recordat que l'any 1993 va tenir lloc ''l'amputació'' del Bisbat de Lleida, única en les seves característiques a l'Estat, i motivada per ''uns interessos poc clars que no tenien res a veure amb els feligresos i les parròquies''. Gilabert també ha fet referència a les ''pressions i complicitats'' d'estaments com la Conferència Episcopal o fins i tot el Vaticà per tal de defensar els interessos del Bisbat de Barbastre en la demanda de l'art.

Préstec de prop de 16 M€ a la Generalitat per mitigar l'ofec econòmic

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat un conveni de col·laboració amb la Generalitat per al desenvolupament del Pla extraordinari d'assistència financera local 2016, que consisteix a prestar 15,9 M€ al Govern que després distribuirà entre ajuntaments i consells comarcals de la demarcació. Es tracta d'una mesura que s'aplica per tercera vegada, després de les anualitats de 2012, 2013 i 2014, i es fa per donar resposta a la falta de liquiditat del Govern. És una formula que s'empra també a les altres diputacions catalanes i els diners són retornats pel Govern a 31 de desembre.

Aquests milions d'euros seran distribuïts a 106 ajuntaments de Lleida per a projectes del Fons de Cooperació Local i 158 consistoris més per a obres del PUOSC.

Així mateix, s'inclouen els consells comarcals de la demarcació per al mateix concepte. El Ple ha aprovat la mesura per majoria tot i que els grups del PPC i PSC han lamentat que hagi de ser la Diputació qui ''socorri'' la Generalitat en la seva falta de liquiditat.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat