Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Crida per Lleida-CUP demana la dimissió del regidor de Participació de la Paeria

El grup municipal qualifica de "fracàs absolut" els diferents processos participatius que s'estan duent a terme actualment a la ciutat

Àngel Ros, Joan Gómez, Ajuntament de Lleida
Imatge d'arxiu de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, amb el regidor de la Paeria Joan Gómez. (Foto: ACN)
La Crida per Lleida-CUP ha demanat aquest divendres la dimissió del regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de la Paeria, Joan Gòmez, arran del "fracàs absolut" amb què el grup municipal independentista qualifica els diferents processos participatius que s'estan duent a terme actualment a la ciutat, especialment la reforma del reglament de participació i del 3r Pla municipal de polítiques d'igualtat de gènere 2017-2021. Des de la Crida-CUP denuncien una "pèssima capacitat de gestió política i tècnica de la Regidoria de Participació" i una "clara constatació que mai no ha interessat ni interessarà la participació ciutadana al Govern municipal" de la Paeria, a més de lamentar "l'actitud irresponsable i la falta de respecte cap a les entitats per part del regidor".

La formació de l'Esquerra Independentista deixa clar que fa aquesta petició "des de la legitimitat que li dóna haver participat activament en ambdues propostes". Al novembre de 2015 la Crida-CUP va presentar la moció per a l'elaboració d'un Pla de participació de la ciutat, "que hauria de ser la peça clau de la política participativa d'un Ajuntament i que es va aprovar per unanimitat". Durant el gener de 2016, davant de la proposta del regidor de Participació de dur a terme la modificació del reglament "només amb els partits polítics", la Crida va decidir cedir el seu espai a entitats, tot defensant un procés participatiu "amb entitats, ciutadania i moviments socials de la ciutat". La Regidoria, en veure que diverses entitats tenien prevista la seva assistència, va desconvocar la reunió, segons asseguren des de la Crida per Lleida.

El març d'aquest any –sempre segons la Crida-CUP– la formació va dur a terme diverses reunions amb la Regidoria respecte de la qüestió dels reglament, que "va permetre desencallar el procediment de revisió d'aquest i es van convocar una sèrie de tallers amb entitats". La Crida es va comprometre a assumir les propostes que es generessin en aquests tallers "si eren veritablement participatius" d'acord amb vuit eixos bàsics de revisió que el grup municipal va presentar a les entitats, a les quals va animar a prendre-hi part.

Els tallers s'inicien, però després de la primera sessió del grup de marees i plataformes nombroses entitats "plantegen el desordre organitzatiu" –segons la Crida-CUP–, ja que "no hi havia ordre del dia, no es preveia el retorn de les actes als assistents, no hi havia moderació ni dinamització de les sessions, no es preveien sessions finals dels diversos grups per treballar idees o propostes que haguessin aparegut i tampoc no es va facilitar cap documentació avaluativa o memòria de l'experiència anterior del reglament de participació". Tot i això, es plantegen per escrit algunes propostes per a la millora dels tallers, però en la següent sessió de moviments socials "no hi ha cap canvi ni consideració al respecte de com s'ha gestionat i com continuen funcionant els tallers". Aquest fet va portar un grup d'entitats a fer pública la seva disconformitat i abandonar els tallers, segons recorden des la formació de l'Esquerra Independentista.

A l'abril la Crida torna a realitzar diverses reunions amb la Regidoria de Participació per tal "de desencallar la situació i assegurar una millora dels tallers amb una proposta per a la millora organitzativa" d'aquests. A causa que un dels problemes principals era "la manca de personal", segons va apuntar el regidor de Participació, la Crida-CUP va presentar al maig un prec a la Comissió Informativa de les Polítiques de Drets i Serveis a fi que es destinessin més recursos humans i econòmics per a la modificació del reglament de participació. L'acord es va aprovar malgrat que "dos mesos desprès encara no s'ha dut a terme", segons asseguren des de la Crida per Lleida.

Finalment, aquest mes de juny noves entitats "han expressat la seva disconformitat i desvinculació dels tallers de revisió". A més, i segons la versió de la Crida-CUP, el regidor Gómez "ha fet declaracions a mitjans locals al respecte de les aportacions que la Coordinadora d'ONGs ha fet als tallers, insultants i de manca de respecte cap a una entitat de la ciutat". Davant d'aquesta situació, el grup municipal ha demanat la dimissió de Joan Goméz "després de la insistència, perseveració i voluntat de col·laboració amb el govern municipal per tirar endavant la revisió del reglament proposada per la Crida-CUP i veient la nul·la voluntat real de prendre's seriosament aquesta qüestió i la falta de compliment dels acords municipals".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat