Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La UdL, Hesoft Group i l'Hospital Santa Maria de Lleida creen una aplicació per a mòbils per deixar de fumar

La nova eina tecnològica substitueix el programa d'SMS posat en marxa l'any 2010

aplicació, deixar de fumar, Universitat de Lleida, Hesoft Group, Hospital Santa Maria, Lleida,
Captura de pantalla de la nova aplicació per a mòbils desenvolupada per la UdL, Hesoft Group i l'Hospital Santa Maria de Lleida per deixar de fumar. (Foto: Universitat de Lleida)
Investigadors del grup recerca de Computació distribuïda de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL), professionals de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida i de Hesoft Group -empresa sorgida del Trampolí Tecnològic de la UdL i especialitzada en el disseny i desenvolupament de solucions de telemedicina- han tornat a unir esforços en la lluita contra el tabac. Després de desenvolupar fa sis anys el programari CP-F de control i gestió de pacients fumadors a partir de missatges telefònics SMS, ara han creat una aplicació per a telèfons mòbils -amb sistema operatiu Android- amb l'objectiu de minimitzar al màxim el risc de recaiguda dels pacients, tot oferint-los un contacte continu amb els professionals sanitaris a través d'una xat similar al WhatsApp.

El professor de la Facultat de Medicina de la UdL, Francesc Abella, considera que aquest contacte permanent amb es professionals que possibilita l'aplicació "és el seu punt fort" i allò que la diferencia d'altres aplicacions similars. La nova eina tecnològica permet al professional mèdic controlar amb més eficàcia la fidelitat de l'usuari a la disciplina prescrita i facilita alhora que el pacient no abandoni el tractament, ja que se sent "acompanyat, protegit i guiat" durant tot el procés, segons Abella.

Els avenços tecnològics i els canvis d'hàbit en l'ús de la telefonia, d'una banda, van fer decidir aquest equip a adaptar el programari de suport destinat a les persones que volen deixar de fumar o ja ho estan fent. De l'altra, haver comprovat que els pacients que havien rebut suport per SMS durant el 2010 i el 2011 va presentar unes taxes d'abstinència d'un 57,1%,enfront del 42,9% dels que no el van emprar. Les persones que rebien els SMS (229 enfront de 125 que no) objecte de l'estudi van valorar positivament no només la metodologia, sinó el fet que els estalviés temps i visites al terapeuta, segons han explicat des de la UdL.

L'aplicació, disponible en català, castellà i anglès, ofereix un xat privat entre pacient i terapeuta i un xat públic amb els altres pacients. A més, els usuaris reben missatges periòdics de control on se'ls mostren estadístiques i els assoliments en relació amb els dies sense fumar i els diners estalviats, així com els efectes positius en la salut que suposa l'abstinència (disminueixen els nivells de nicotina i monòxid de carboni i augmenta la capacitat pulmonar).

Aquesta eina terapèutica, que està a punt d'obtenir la validació de TicSalut -que ja té el programari CP-F-, vol incloure en un futur consells saludables, alimentaris i esportius per donar un suport més complet als pacients. Els usuaris que s'hi vulguin donar d'alta no poden fer-ho sense haver passat abans per la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Santa Maria, que integren Francesc Abella i Assumpció Vilarasau.

Els creadors de l'aplicació, Josep Cuadrado (Hesoft Group), Francesc Solsona i Jordi Vilaplana (l'EPS), en col·laboració amb l'estudiant Marc Pifarré, tal com van fer amb CP-F, volen oferir-la a la Xarxa d'Hospitals sense fum de Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat