Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Facultat de Lletres de la UdL exigeix una "actitud ferma" al Govern per mantenir els béns de Sixena

Alerten la manca d'implicació per part d'"autoritats de la Generalitat" a l'hora de garantir la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida i del MNAC

monestir de Sixena, obres, pintures, MNAC,
Imatge de les obres de Sixena al MNAC. (Foto: Arxiu)
La Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida ha emès un comunicat aquest divendres on exigeix una "actitud clara i ferma" al Govern per mantenir els 97 béns del monestir de Sixena que es troben al MNAC i al Museu de Lleida. En el text mostren a seva "perplexitat i estranyesa" davant del que consideren "actituds ben poc implicades" per part d'"autoritats de la Generalitat que gaudeixen de la màxima responsabilitat" a l'hora de fer tot el possible per garantir la unitat de la col·lecció dels dos museus. En aquest sentit, la Facultat reclama a la Generalitat que exerceixi "totes les competències que la llei li imposa en la protecció del patrimoni cultural del qual és propietari i custodi" per tal que les peces no siguin traslladades a Sixena el 25 de juliol tal com ordena un decret del Jutjat número 1 d'Osca.

Cal recordar que aquesta setmana la Generalitat ha iniciat dos nous procediments davant dels tribunals. En primer lloc, ha presentat un recurs contra el decret del Jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca que ordena el trasllat dels béns el proper 25 de juliol. En aquest recurs s'insisteix que la resolució del jutjat d'Osca no és ferma i en la vulneració que es fa de les competències de la Generalitat en matèria de patrimoni. El segon procediment es tracta d'un nou incident d'execució davant del Tribunal Constitucional (TC), que se suma al que es va presentar l'11 de juny de 2015 i que encara està pendent de resolució. El Govern defensa que no es pot executar cap trasllat dels béns, ja que la resolució no es pot considerar ferma fins que el TC no hagi resolt els dos incidents d'execució. En l'escrit presentat al jutjat, la Generalitat considera "incomprensible" dur les peces a un immoble privat no protegit abans de les resolucions judicials.

Malgrat això, el comunicat emès aquest divendres i signat pel deganat de la Facultat de Lletres de la UdL es mostra crític amb l'actitud que es considera que està tenint el Departament de Cultura en aquest afer. La Facultat argumenta que es posicioni sobre aquest afer atenent la tasca docent i investigadora que es porta a terme sobre les arrels comunes de les terres històricament agrupades al Bisbat de Lleida.

Després de mostrar a seva "perplexitat i estranyesa" davant del que consideren "actituds ben poc implicades" per part d'"autoritats de la Generalitat que gaudeixen de la màxima responsabilitat", la Facultat recorda que "la Llei del patrimoni cultural català i la Llei de museus obliguen la Generalitat de Catalunya a tenir cura dels béns que són de la seva propietat i a vetllar per a la seva protecció i conservació". Per això, "ens sobta que haguem de reclamar que la Generalitat de Catalunya exerceixi la seva competència jurídica, administrativa i legislativa en matèria de patrimoni cultural, prevista en el propi Estatut d'Autonomia, en la Llei de museus i en la Llei de patrimoni cultural català. Aquest marc jurídic permet assumir garanties i cobertura suficients per protegir el patrimoni cultural. En conseqüència, també ens sorprèn que haguem d'exigir que el Govern de la Generalitat de Catalunya adopti una actitud clara i ferma en defensa de la legitimitat del Museu de Lleida i el Museu Nacional d'Art de Catalunya per tenir i mantenir els béns procedents del monestir de Sixena, que formen part de la unitat de les respectives col·leccions".

Segons asseguren, "a hores d'ara la Generalitat de Catalunya està obligada a protegir uns béns catalogats que es veuen amenaçats per l'execució provisional de la sentència 48/2015 d'un tribunal d'Osca, que ni tan sols és ferma, com tampoc no ho és el decret d'execució provisional que imposa el lliurament de les obres abans del proper 25 de juliol, ja que també està recorregut al Tribunal Constitucional. Atès que contra la sentència i el decret s'han presentat diversos recursos a l’Audiència d'Osca i el Tribunal Constitucional sobta que, des de l'organisme encarregat de preservar el patrimoni català, es deixi entendre, amb certa frivolitat, la possibilitat de lliurar aquests béns sense esperar a la resolució dels recursos plantejats, la qual cosa posaria en evident risc el retorn de les obres en el moment en què aquests recursos es resolguin a favor de la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya".

Després de qüestionar els fonaments de dret de la sentència que contempla el trasllat de les obres a l'Aragó, el comunicat de la Facultat afegeix que "és evident que lliurar les obres i traslladar-les al monestir de Sixena implicaria fer cas omís a la legislació catalana en posar en risc un patrimoni que es troba inscrit dins del Catàleg del Patrimoni Cultural Català. Atès que la Llei de patrimoni cultural català obliga la Generalitat a garantir la conservació d'aquests béns, costa d'entendre que es plantegi acceptar un trasllat de les obres posant-les sota un risc com l'existent si es traslladessin a un espai amb garanties de conservació i seguretat tan poc garantides com en l'actualitat és el monestir de Sixena".

Per concloure, el comunicat exigeix que "en la conjuntura actual el Govern de Catalunya es limiti a exercir totes les competències que la llei li imposa en la protecció del patrimoni cultural del que és propietari i custodi. Alhora, entenem que el manteniment de la unitat històrica de les col·leccions artístiques provinents del Bisbat de Lleida en la seva secular unitat des de 1149 fins a 1995, tal com s'efectua en el discurs expositiu del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, facilitarà la via cap a veritables solucions al conflicte existent. Aquest, més que en seu judicial, sols trobarà una solució real i socialment acceptable en el desenvolupament de les vies de diàleg entorn a la realitat comuna entre les terres orientals d'Aragó i les occidentals de Catalunya".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat